Nyheter

Graham Vick 1953–2021

Foto: Graham Vick. Foto: Hugo Glendinning.

Den brittiske operaregissören Graham Vick har avlidit i sviterna av covid-19, 67 år gammal. Han var född i Birkenhead nära Liverpool och studerade vid Royal Northern College of Music i Manchester. Vick debuterade som operaregissör endast 24 år gammal, när han iscensatte Gustav Holsts Savitri vid Scottish Opera i Glasgow. År 1987 grundade han Birmingham Opera Company, där han också var konstnärlig ledare. 1994 utsågs han till chefsregissör vid Glyndebournefestivalen, en tjänst som han innehade till år 2000.

Graham Vick kom att regissera på de flesta av världens ledande operahus. Covent Garden-debuten ägde rum 1989 med Mozarts Mitridate, rè di Ponto. Där regisserade han också Mästersångarna i Nürnberg, Purcells King Arthur, Tippetts The Midsummer Marriage, Glada änkan, Falstaff och Tamerlano.

Till Vicks mest berömda iscensättningar räknas Nibelungens ring både i Lissabon och i Palermo, Tristan och Isolde på Deutsche Oper i Berlin och Lady Macbeth från Mtsensk på Metropolitan Opera i New York.

Fem omtalade uppsättningar blev det på La Scala i Milano. Först ut var urpremiären på Luciano Berios Outis 1996, följd av öppningsföreställningen säsongen 1997/98 med Verdis Macbeth med Riccardo Muti som dirigent. Aldrig tidigare hade Milanopubliken sett en sådan abstrakt samtidstolkning av Verdis opera. Ytterligare en Verdiopera blev det där 2001: Otello med Plácido Domingo i titelrollen och åter Muti på dirigentpulten. Fyra år senare sattes Vicks Glyndebourne-produktion av Eugen Onegin upp på La Scala. Sista uppsättningen i Milano blev Korngolds Die tote Stadt 2019 med dirigenten Alan Gilbert och sopranen Asmik Grigorian som Marietta/Marie.

Många av Vicks uppsättningar har också spelats in på dvd eller givits ut på cd. Nämnas kan Lulu i Glyndebourne, Stiffelio i Parma, Falstaff på Covent Garden, Otello på La Scala, La Bohème i Bologna och Wilhelm Tell vid Rossinifestivalen i Pesaro.

Själv såg jag tre av hans uppsättningar. I Köpenhamn satte han upp Leoš Janáčeks Fallet Makropulos 2006 med Gitta-Maria Sjöberg som Emilia Marty. Hon gjorde också Katarina Ismajlova i hans version av Lady Macbeth från Mtsensk på Göteborgsoperan 2012. Fyra år senare satte han också upp Mozarts Idomeneo i Göteborg med Paul Nilon i titelrollen och Ingela Brimberg som Elettra.

Vick räknas som en av sin tids främsta operaregissörer. Han tvekade inte att tolka varje opera i sin samtid för att den skulle ha ett viktigt budskap till dagens publik och svåra politiska frågor att diskutera. Inte minst i de operor som utspelas under ett krig så tvekade han inte att ta ut svängarna för att visa vad ett krig innebär för civilbefolkningen – långt ifrån krigsromantik man kan komma.

Ibland väckte hans uppsättningar debatt och starka reaktioner, som hans tolkning av Rossinis Moses i Egypten på Rossinifestivalen i Pesaro 2011. I den uppsättningen hade han gjort associationer till dagens terrorism och Usama bin Ladin för att visa på den fundamentalism som några av rollerna uttrycker i den operan.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

21 februari 2024

Frida Engström ny konstnärlig ledare för Läckö slottsopera
Hon efterträder Catarina Gnosspelius, som under sexton år varit ansvarig för opera och scenkonst på Läckö slott. Gnosspelius går vidare och blir konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Läs mer

Nyheter

20 februari 2024

Operafabriken ger Fidelio på Lokstallarna i Malmö
Operafabriken, grundad av sopranen Leena Malkki 2011, är en fristående operagrupp med Malmö som bas. Deras mål är att bredda det befintliga operautbudet genom att lyfta fram mindre spelade verk i ett intimt format.

Läs mer

Nyheter

15 februari 2024

Salome nästa säsong på Malmö Opera
Eirik Stubø regisserar Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Läs mer

Nyheter

14 februari 2024

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar
Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranerna Sandra Bendrik och Solveig Bergersen
De får 60 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut och administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister efter att en utvald jury valt ut stipendiaterna bland ett 60-tal sångare.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium
Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

8 februari 2024

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium
Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Läs mer

Nyheter

6 februari 2024

Jussi Björlingsällskapets pris till tenoren Tobias Westman
Priset, som är på 30 000 kronor, delas ut vid Jussi Björling-dagarna i Voxnabruk i juli. Tobias Westman är född 1990 och uppvuxen i Nacka.

Läs mer

Nyheter

2 februari 2024

Rossinibuffan La Gazzetta får Sverigepremiär på Läckö Slott i sommar
La Gazetta (Tidningen) från 1816 med libretto av Giuseppe Palompa bygger på en Goldinipjäs Il matrimonio per concorso. Catarina Gnosspelius svarar för den svenska översättningen till La Gazzetta.

Läs mer

Nyheter

31 januari 2024

Bayreuth Baroque Opera Festival har utsetts ...
till vinnare av Opera Award 2024 i kategorin Best Festival. OPERA bevakade den senaste festivalen i höstas, då man gav Händels Flavio, re de’Longobardi och Monteverdis L’Orfeo.

Läs mer

Nyheter

30 januari 2024

Händels Alcina på Confidencen i sommar
Under Confidencen Opera & Music Festival i sommar förvandlas Confidencen till Alcinas förtrollade ö. En ö full av förförda och försmådda älskare, förstenade vilda djur och Alcinas innersta känslor. En ö där inget är som det verkar vara.

Läs mer

Nyheter

26 januari 2024

La bohème nästa säsong på Malmö Opera
Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total.

Läs mer

Nyheter

16 januari 2024

Fotografen blir Vadstena-Akademiens 39:e urpremiär
I sommar firar Vadstena-Akademien sitt 60-årsjubileum med att bland annat uruppföra operan Fotografen på Vadstena Gamla Teater. Fotografen är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Läs mer

Nyheter

14 januari 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024
I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby.

Läs mer

Nyheter

13 januari 2024

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar
Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget.

Läs mer

Nyheter

3 januari 2024

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg
Hon är en av tre nya artister som kommer att jobba med operastudenter tack vare ett förnyat stöd på 1,8 miljoner från Stenastiftelsen till Artist in residence-programmet under perioden 2024–2026.

Läs mer