Nyheter

Giuseppe Giacomini 1940–2021

Giacomo Giacomini

Den italienske tenoren Giuseppe Giacomini har avlidit 80 år gammal. Han debuterade som Pinkerton i Madame Butterfly i Vercelli 1966. I slutet av 1960-talet sjöng han Turiddu i Cavalleria rusticana och Des Grieux i Manon Lescaut i både Parma och Modena. Giacominis första engagemang utanför Italien ägde rum i Berlin 1970 som Des Grieux i Puccinis opera. Därpå följde Luigi i Manteln i Lissabon, Cavaradossi i Tosca i Barcelona, Wien och München. 1974 debuterade Giacomini på Teatro Colón i Buenos Aires i Madame Butterfly och Manteln. Därefter återvände han till Italien och debuterade på La Scala i Milano som Don Alvaro i Ödets makt och som Rodolfo i La Bohème. Dessa framgångar ledde till engagemang på andra italienska operahus som Teatro San Carlo i Neapel, Teatro Regio i Turin och Opera di Roma.

Sångarens amerikanska debut skedde i Connecticut som Dick Johnson i Flickan från Västern – en roll som han debuterade med på Covent Garden i London 1980. Metropolitandebut som Don Alvaro, en roll som han även gjorde på Palais Garnier i Paris. Andra viktiga tenorroller i den italienska repertoaren var titelrollerna i Don Carlos och Pajazzo samt Macduff i Macbeth och Manrico i Trubaduren.

Giacomini sjöng Des Grieux i Manon Lescaut hundra år efter urpremiären i Turin 1993. Han gestaltade Radamès i Aida i en spektakulär uppsättning vid pyramiderna i Egypten och Calàf i Turandot i samband med invigningen av sommar-OS i Seoul 1988. Han framträdde också i mindre kända operaverk, som Donizettis Fausta i Rom och Leoncavallos I Medici i Frankfurt.

På skiva finns han bevarad som Pollione mot Renata Scottos Norma och som Cavaradossi i Riccardo Mutis Tosca-inspelning med Carol Vaness i titelrollen och Giorgio Zancanaro som Scarpia. Giuseppe Giacomini lyckades dock aldrig med tanke på sin omfattande karriär slå igenom hos den breda publiken som Pavarotti, Domingo och Carreras, trots både en vokal rikedom och kraft i en sällsynt vacker tenorröst.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA