Nyheter

Elisabet Strid debuterar på Deutsche Oper i Berlin

Elisabet strid. Foto: Emelie Kroon.

Nästa säsong sätter Christof Loy upp Franz Schrekers (1878–1934) opera Der Schatzgräber (Skattgrävaren) på Deutsche Oper med Elisabet Strid i den kvinnliga huvudrollen Els. Det blir hennes debut vid operahuset på Bismarckstraße. Den manliga huvudrollen Elis görs av Daniel Johansson, som gjorde Fritz i Loys Stockholmsuppsättning av Schrekers Der ferne Klang.

Der Schatzgräber hade urpremiär i Frankfurt 1920 med libretto av tonsättaren själv. Operan räknas som ett av de viktigaste verken under 1920-talet. Påföljande fem år efter urpremiären sattes operan upp i fyrtiofyra olika iscensättningar. Verket förbjöds av nazisterna på grund av Schrekers judiska påbrå. Under de senaste decennierna har man återupptäckt storheten i kompositörens operor.

I Berlin dirigerar Marc Albrecht. Premiär den 1 maj 2022 och totalt blir det sex föreställningar till och med den 11 juni.

Dessförinnan har Elisabet Strid sjungit sin första Leonore i Beethovens Fidelio i Florens. Detta äger rum i nyuppsättning regisserad av Matthias Hartmann och dirigerad av Zubin Mehta. Florestan sjungs av Peter Seiffert, Tomasz Konieczny är Don Pizarro och Franz-Josef Selig gestaltar Rocco. Premiär den 23 december. Elisabet Strid sjunger de två sista föreställningarna (5 och 7/1–2022), medans de fyra första görs av norskan Lise Davidsen.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA