Nyheter

Kjell Englund ny operachef för Wermland Opera i Karlstad

Kjell Englund.

Wermland Opera har rekryterat Kjell Englund som ny opera- och orkesterchef. Han tillträder den 1 januari 2022 på ett femårigt förordnande. Englund efterträder Ole Wiggo Bang som har varit opera- och orkesterchef på Wermland Opera sedan 1982 med uppehåll 1993–2003, då Hans Hiort innehade posten.

Under åren 2009 till 2018 var Kjell Englund vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan i Umeå, där en av höjdpunkterna var Kulturhuvudstadsåret 2014.  Englund sitter sedan 2017 i Kulturrådets styrelse. Bland tidigare och pågående jurymedlemskap kan nämnas Nano Opera Competition i Moskva, Armel Opera Competition i Budapest, Fedora Rolf Lieberman Prize for Opera i Paris, Musikförläggarnas pris och Grammisjuryn. Nu lämnar han sin tjänst som koordinator vid NMD (Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans) för att ta sig an uppgiften som opera- och orkesterchef i Karlstad.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA