Nyheter

Ulf Törnqvist 1943–2021

Ulf Törnqvist

Artistagenten Ulf Törnqvist har avlidit i sviterna av covid-19, 77 år gammal. Han var lite av en doldis i svenskt operaliv trots att han arbetade som agent i nästan 40 år med svenska världsstjärnor, som t.ex. Ingvar Wixell, Nina Stemme, Hillevi Martinpelto, Katarina Dalayman och Gösta Winbergh. Urvalet ur artistlistan skulle kunna bli mycket lång men ytterligare några namn måste läggas till: Britt Marie Aruhn, Helena Döse, MariAnne Häggander, Barbro Ericson, Kerstin Meyer, Terje Stensvold, Birgitta Svendén, Ingrid Tobiasson samt dirigenterna Siegfried Köhler och Berislav Klobučar. Han tog hit stjärnor som Teresa Berganza, Frederica von Stade, Margaret Price, Katie Ricciarelli och José Carreras.

Ulf Törnqvist var den typiske operaälskaren – han började gå på Stockholmsoperan redan i tonåren, där han även staterade. Sångstudier blev det också i ett antal år. Fast avsikten var en akademisk yrkesbana och målet var att bli universitetslärare i tyska, men licentiatstudierna blev inte färdiga. Men det blev en fil.mag. i tyska och franska. Samtidigt hade han börjat arbeta på Konsertbolaget sommaren 1969, efter ett tips av basen Bengt Rundgren. Konsertbolagets chef Helmer Enwall, som startat sin verksamhet redan 1917, ville gå i pension och han önskade att Ulf skulle ta över, vilket denne inte ansågs sig ha erfarenhet för.

Samtidigt frågade Berit Lindholm om inte Ulf ville arbeta för henne. Så han startade försiktigt med henne, men arbetade även med Margareta Hallin. Från 1973 växte rörelsen och fler artister kom till. Under en säsong i början av 70-talet var Ulf Törnqvist även planeringschef på Stockholmsoperan, vilket inte blev så lyckat. Han kände sig som en buffert mellan operachefen Bertil Bokstedt och personalen.

Ulf Törnqvist kallade sig i början för artistsekreterare eftersom det i Sverige inte fick heta agentur, då detta räknades som illegal arbetsförmedling. Senare togs förbudet bort. Ulf var också personlig vän till den operaintresserade Dagmar Lange (Maria Lang), som skrivit in honom i flera av sina deckare som artistagent åt den fiktiva operastjärnan Camilla Martin. Sångerskan Hillevi Martinpelto har vid ett tillfälle uttryckt hur stolt hon var över att ha samma agent som Camilla Martin!

Själv lärde jag känna Ulf väl eftersom vi under 15 år båda bodde i Vasastan och regelbundet lunchade på samma kvarterskrog vid Vanadisplan. Stamgästerna var som en liten familj och många av dem har fortfarande kontakt med varandra trots att restaurangen inte finns längre. Jag har fått kloka råd av Ulf när jag bett om det. Och tillsammans med hans mångårige livskamrat, Terje Groe-Langseth, jag har upplevt många fina och generösa stunder. Vi umgicks privat, inte minst på varandras jämna födelsedagar och jag passade också parets skotte, Malte, ett par gånger, senast i våras. Även hunden, som blev 15 år, är numera borta. En annan gång var vi på Frankfurtoperan tillsammans. Jag var även med på Ulf och Terjes sommarbröllop 2019 i Stefanskyrkan. Sista mötet blev en lunch strax före jul.

Tack för allt, kloke, fine Ulf!
Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

21 februari 2024

Frida Engström ny konstnärlig ledare för Läckö slottsopera
Hon efterträder Catarina Gnosspelius, som under sexton år varit ansvarig för opera och scenkonst på Läckö slott. Gnosspelius går vidare och blir konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Läs mer

Nyheter

20 februari 2024

Operafabriken ger Fidelio på Lokstallarna i Malmö
Operafabriken, grundad av sopranen Leena Malkki 2011, är en fristående operagrupp med Malmö som bas. Deras mål är att bredda det befintliga operautbudet genom att lyfta fram mindre spelade verk i ett intimt format.

Läs mer

Nyheter

15 februari 2024

Salome nästa säsong på Malmö Opera
Eirik Stubø regisserar Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Läs mer

Nyheter

14 februari 2024

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar
Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranerna Sandra Bendrik och Solveig Bergersen
De får 60 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut och administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister efter att en utvald jury valt ut stipendiaterna bland ett 60-tal sångare.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium
Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

8 februari 2024

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium
Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Läs mer

Nyheter

6 februari 2024

Jussi Björlingsällskapets pris till tenoren Tobias Westman
Priset, som är på 30 000 kronor, delas ut vid Jussi Björling-dagarna i Voxnabruk i juli. Tobias Westman är född 1990 och uppvuxen i Nacka.

Läs mer

Nyheter

2 februari 2024

Rossinibuffan La Gazzetta får Sverigepremiär på Läckö Slott i sommar
La Gazetta (Tidningen) från 1816 med libretto av Giuseppe Palompa bygger på en Goldinipjäs Il matrimonio per concorso. Catarina Gnosspelius svarar för den svenska översättningen till La Gazzetta.

Läs mer

Nyheter

31 januari 2024

Bayreuth Baroque Opera Festival har utsetts ...
till vinnare av Opera Award 2024 i kategorin Best Festival. OPERA bevakade den senaste festivalen i höstas, då man gav Händels Flavio, re de’Longobardi och Monteverdis L’Orfeo.

Läs mer

Nyheter

30 januari 2024

Händels Alcina på Confidencen i sommar
Under Confidencen Opera & Music Festival i sommar förvandlas Confidencen till Alcinas förtrollade ö. En ö full av förförda och försmådda älskare, förstenade vilda djur och Alcinas innersta känslor. En ö där inget är som det verkar vara.

Läs mer

Nyheter

26 januari 2024

La bohème nästa säsong på Malmö Opera
Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total.

Läs mer

Nyheter

16 januari 2024

Fotografen blir Vadstena-Akademiens 39:e urpremiär
I sommar firar Vadstena-Akademien sitt 60-årsjubileum med att bland annat uruppföra operan Fotografen på Vadstena Gamla Teater. Fotografen är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Läs mer

Nyheter

14 januari 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024
I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby.

Läs mer

Nyheter

13 januari 2024

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar
Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget.

Läs mer

Nyheter

3 januari 2024

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg
Hon är en av tre nya artister som kommer att jobba med operastudenter tack vare ett förnyat stöd på 1,8 miljoner från Stenastiftelsen till Artist in residence-programmet under perioden 2024–2026.

Läs mer