Nyheter

Ulf Törnqvist 1943–2021

Ulf Törnqvist

Artistagenten Ulf Törnqvist har avlidit i sviterna av covid-19, 77 år gammal. Han var lite av en doldis i svenskt operaliv trots att han arbetade som agent i nästan 40 år med svenska världsstjärnor, som t.ex. Ingvar Wixell, Nina Stemme, Hillevi Martinpelto, Katarina Dalayman och Gösta Winbergh. Urvalet ur artistlistan skulle kunna bli mycket lång men ytterligare några namn måste läggas till: Britt Marie Aruhn, Helena Döse, MariAnne Häggander, Barbro Ericson, Kerstin Meyer, Terje Stensvold, Birgitta Svendén, Ingrid Tobiasson samt dirigenterna Siegfried Köhler och Berislav Klobučar. Han tog hit stjärnor som Teresa Berganza, Frederica von Stade, Margaret Price, Katie Ricciarelli och José Carreras.

Ulf Törnqvist var den typiske operaälskaren – han började gå på Stockholmsoperan redan i tonåren, där han även staterade. Sångstudier blev det också i ett antal år. Fast avsikten var en akademisk yrkesbana och målet var att bli universitetslärare i tyska, men licentiatstudierna blev inte färdiga. Men det blev en fil.mag. i tyska och franska. Samtidigt hade han börjat arbeta på Konsertbolaget sommaren 1969, efter ett tips av basen Bengt Rundgren. Konsertbolagets chef Helmer Enwall, som startat sin verksamhet redan 1917, ville gå i pension och han önskade att Ulf skulle ta över, vilket denne inte ansågs sig ha erfarenhet för.

Samtidigt frågade Berit Lindholm om inte Ulf ville arbeta för henne. Så han startade försiktigt med henne, men arbetade även med Margareta Hallin. Från 1973 växte rörelsen och fler artister kom till. Under en säsong i början av 70-talet var Ulf Törnqvist även planeringschef på Stockholmsoperan, vilket inte blev så lyckat. Han kände sig som en buffert mellan operachefen Bertil Bokstedt och personalen.

Ulf Törnqvist kallade sig i början för artistsekreterare eftersom det i Sverige inte fick heta agentur, då detta räknades som illegal arbetsförmedling. Senare togs förbudet bort. Ulf var också personlig vän till den operaintresserade Dagmar Lange (Maria Lang), som skrivit in honom i flera av sina deckare som artistagent åt den fiktiva operastjärnan Camilla Martin. Sångerskan Hillevi Martinpelto har vid ett tillfälle uttryckt hur stolt hon var över att ha samma agent som Camilla Martin!

Själv lärde jag känna Ulf väl eftersom vi under 15 år båda bodde i Vasastan och regelbundet lunchade på samma kvarterskrog vid Vanadisplan. Stamgästerna var som en liten familj och många av dem har fortfarande kontakt med varandra trots att restaurangen inte finns längre. Jag har fått kloka råd av Ulf när jag bett om det. Och tillsammans med hans mångårige livskamrat, Terje Groe-Langseth, jag har upplevt många fina och generösa stunder. Vi umgicks privat, inte minst på varandras jämna födelsedagar och jag passade också parets skotte, Malte, ett par gånger, senast i våras. Även hunden, som blev 15 år, är numera borta. En annan gång var vi på Frankfurtoperan tillsammans. Jag var även med på Ulf och Terjes sommarbröllop 2019 i Stefanskyrkan. Sista mötet blev en lunch strax före jul.

Tack för allt, kloke, fine Ulf!
Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer

Nyheter

26 april 2023

Sanna Gibbs får Folkoperans vänners soliststipendium 2023
Soliststipendiet 2023 tilldelas sopranen Sanna Gibbs för hennes rollprestation som Fiordiligi i Mozarts Così fan tutte som spelades på Folkoperan våren 2022.

Läs mer