Porträtt och intervjuer

Intervju med kostymören Bente Rolandsdotter

Bente Rolandsdotter. Foto: Chrisander Brun.

Som liten hade hon en ateljé hemma där hon sydde om sina loppisfynd. I dag bärs hennes kreationer av operasångare på landets främsta scener. För OPERA berättar kostymdesignern Bente Rolandsdotter om bildvärldar, normkritik och klivet ut i Europa.

”Därför vill jag göra mitt yttersta för att beröra och skapa en upplevelse som känns i magen”

Hon har länge varit sugen på att arbeta utanför Sverige. Flera av de uppsättningar som hon har gjort kostymerna till har åkt på turnéer runt om i världen. Men det är först nu som hon har satt tänderna i sina första renodlade utlandsuppdrag: fyra verk som ska regisseras av polacken Krystian Lada på Theater Basel och Theater Sankt Gallen i Schweiz samt på Nationaltheater Mannheim i Tyskland.

Text: Louise Fauvelle

Fler Porträtt och intervjuer från OPERA