Victor von Halem 1940–2022

2 jul 2022

Den tyske basen Victor von Halem har efter en lång tids sjukdom avlidit 82 år gammal. Han var född i Berlin men växte upp i Portugal och Italien. Han studerade vid Musikhochschule i München. På rekommendation av Herbert von Karajan debuterade von Halem på Deutsche Oper i Berlin 1965. Här kom han att verka som ensemblemedlem i nästan trettio år, ofta i ledande basroller. Bland hans hundratals roller kan framhållas Sarastro i Trollflöjten, Rocco i Fidelio, Saint-Bris i Hugenotterna, Ramfis i Aida och Filip II i Don Carlos. I Wagnerfacket i ett otal roller, som t.ex. Hagen i Ragnarök, kung Marke i Tristan och Isolde och kung Heinrich i Lohengrin.

Victor von Halem debuterade på Wiener Staatsoper 1978 som Storinkvisitorn i Don Carlos. La Scala-debuten ägde rum 1994 som Hunding i Valkyrian. Vid Spoletofestivalen sjöng han Gurnemanz i Parsifal (1987) och Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg (1992). Vidare gästspel som Lantgreven i Tannhäuser på San Francisco Opera 1994, titelrollen i Den flygande holländaren i Detroit 1997 och Titurel i Parsifal på Bastiljoperan i Paris 2008 och tre år senare även på La Monnaie i Bryssel. Förutom nämnda operascener gästspelade också von Halem i München, Hamburg, vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin, i Rom, Tokyo och vid festspelen i Salzburg.

Victor von Halem utnämndes till Kammersänger i Berlin 2016. Samma år framträdde han på Renaissence-Theater i Berlin tillsammans med Karan Armstrong, René Kollo och Ute Walther i Ronald Harwoods pjäs Kvartetten, som handlar om fyra pensionerade operasångare på ett äldreboende. Victor von Halem avslutade sin karriär efter att ha gjort Orestes uppfostrare i Richard Strauss Elektra på Opéra de Lyon 2017.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This