Kamraterna spelar Vestalen i mars på Teater Tribunal

5 dec 2022

1823 hade Gaspare Spontinis opera Vestalen premiär på Kungliga Operan i Stockholm och nu är det äntligen dags för den svenska publiken att återupptäcka denna pärla efter 200 år. Urpremiären ägde rum i Paris 1807.

Vestalen utspelar sig ursprungligen i antikens Rom och handlar om den unga kvinnan Julia, som av Roms makthavare utsetts till vestal, en högt uppsatt prästinna med ett ärofyllt uppdrag som, om hon misslyckas med det, sätter hela samhällets fortlevnad på spel enligt rådande trosuppfattningar. Som vestal måste Julia avge kyskhetslöfte, vilket, när hennes älskade Licinius återvänder hem från kriget och vill att de ska rymma tillsammans, blir till ett livshotande dilemma.

I Vestalen undersöker Kamraterna motsättningarna mellan kollektiva och individuella viljor, mellan det lilla människohjärtat och den stora samhällsapparaten. Operan är skriven under en tid då människors uppfattning om världen förändrades dramatiskt, något som på flera sätt sker även i vår samtid. Genom att ta avstamp i den oro som uppstår i brytpunkten mellan gammalt och nytt berättar vi en historia om kampen om olika föreställningsvärldar och sanningar, som alla kan både befria och förslava.

För översättning och bearbetning svarar Aurelia Le Huche, Anna Christensson och Karin Tidström Le Huche (delvis fritt efter Anders Lindeberg).

Regissör är Aurelia Le Huche. Musikalisk ledare och för arrangemangen svarar Anna Christensson. För scenografi och kostym svarar Marcus Olson och Elias Nyström.

Medverkar gör Elsa Ridderstedt, Susanna Stern, Pär Lindskog, Wiktor Sundqvist och Dan Turdén samt fem musiker.

 

JULKLAPPSERBJUDANDE

Du får 50 kronor i rabatt per biljett om du bokar mellan den 2–10 december med koden JULKLAPP. Antal begränsade biljetter, så först till kvarn https://www.nortic.se/dagny/event/42205

Uppsättningen kommer att strömmas vid två tillfällen.

Biljetter och mer information finns på www.kamraterna.com

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This