Nyheter

Henry Purcells The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater i sommar

Kostymskiss av Anna Kjellsdotter till The Fairy Queen.

Tillsammans med teaterns tillträdande musikchef Francesco Corti presenterar nu teaterchefen Anna Karinsdotter sin första säsong som konstnärlig ledare. Josette Bushell-Mingo har fått uppdraget att iscensätta Henry Purcells The Fairy Queen, ett verk som ges med sångsolister, kör, orkester och talad dialog. Bushell-Mingo är i dag rektor för Royal Central School of Speech and Drama i London och har tidigare varit konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater och skådespelare vid Royal Shakespeare Company.

The Fairy Queen från 1682 är en poetisk berättelse om kärlek, svek, besatthet och magi som bygger på en av Shakespeares mest älskade klassiker, En midsommarnattsdröm. Efter Purcells död 1695 försvann partituret och noterna fanns inte tillgängliga förrän 1901 då de dök upp på The Royal Academy of Music.

För scenografin svarar Christer Nilsson. Kostymdesigner är Anna Kjellsdotter. Mike Gamble är rörelsecoach. Rebecka Andersson svarar för både mask och peruk. Sångare och skådespelare kommer att meddelas senare.

The Fairy Queen får premiär den 5 augusti och spelas åtta gånger t.o.m. 19 augusti. Biljettsläpp den 9 december.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA