In Memoriam

Andrew Davis 1944–2024

Andrew Davis. Foto: Lucas Dawson

Den brittiske dirigenten Andrew Davis har avlidit i sviterna av sin leukemi, 80 år gammal. Han var en av de riktigt stora brittiska dirigenterna, inte minst som ledare för BBC Symphony Orchestras at the Proms i Royal Albert Hall i London. Den svenska publiken har sett honom i otaliga tv-sända Promskonserter. Han var orkesterns chefsdirigent under åren 1989–2000. Efter Adrian Boult var Davis den som innehade posten allra längst.

Andrew Davis inledde sin bana som organist, men ganska snart fick han dirigentundervisning vid Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Rom för Franco Ferrara och i London för George Hurst. I slutet av 1960-talet verkade han som musiker i Academy of St Martin in the Fields.

Dirigentdebuten ägde rum med BBC Symphony Orchestra 1970. Därefter var han förste gästdirigent vid Royal Liverpool Philharmonic Orchestra och chefsdirigent för Toronto Symphony Orchestra. Sedan följde samma chefspost med BBC Symphony Orchestra och vid festspelen i Glyndebourne, där han debuterade redan 1973 med att dirigera Richard Strauss Capriccio med Elisabeth Söderström som grevinnan Madeleine.

Andrew Davis var en stor banérförare för brittisk musik. Allt från Elgar och Vaughan Willams till Holst och Bliss. Flera samtidsoperor dirigerade han, som t.ex. Michael Tippetts The Mask of Time, Harrison Birtwistles The Mask of Orpheus och Nicholas Sackmans Hawthorn samt David Sawers Byrnan Wood.

Mellan åren 2000 och 2021 var han musikchef vid Lyric Opera of Chicago. Här kom han att dirigera nästan 700 föreställningar – inte minst Nibelungens ring för tjugo år sedan. En andra Ring-produktion kom bara halvvägs och fick avbrytas på grund av coronapandemin. Han var även chefsdirigent för Melbourne Symphony Orchestra 2012–19.

Från 1985 och tre säsonger framåt var han förste gästdirigent hos Kungliga Filharmonikerna, där han värnade mycket om svensk orkestermusik. Det ledde till skivinspelningar med musik av Wilhelm Stenhammar och Hilding Rosenberg.

Sören Tranberg

 

Fler In Memoriam från OPERA