Kommande säsong

Kungliga Operans höstsäsong 2024

Peter Mattei som Wozzeck. Foto: Morgan Norman.

Kungliga Operan presenterar bara sitt höstprogram, som innehåller fyra nypremiärer och en operapremiär. Först ut är Johanna Garpes Carmen-uppsättning från 2019, som får nypremiär den 7 september. Miriam Treichl gestaltar Carmen, Daniel Johansson och Joachim Bäckström alternerar som Don José, medan Jens Persson Hertzman och Kristian Flor alternerar som Escamillo. Den lettiska sopranen Vera Talerko sjunger Micaëla. Talerko vann första pris och publikens pris vid Stenhammartävlingen i Norrköping 2022. Kanadensaren Yves Abel dirigerar.

Knut Hendriksens Tosca-uppsättning från 2004 spelas åter från och med den 21 september. Christina Nilsson och Malin Byström alternerar som Floria Tosca. Den sydkoreanske tenoren David Junghoon Kim gör Toscas älskare Cavaradossi, KarlMagnus Fredriksson gestaltar Scarpia. Daniele Callegari och Pietro Rizzo alternerar på dirigentpulten. 

Cornelia Beskow och Nina Stemme i Jenůfa. Foto: Henrik Halvarsson.

Annilese Miskimmons uppsättning av Jenůfa från 2017 får nypremiär den 28 september. Cornelia Beskow sjunger Jenůfa och Nina Stemme Kostelnička. Halvbröderna Laca och Števa görs av Jesper Taube och Kjetil Støa. John Fiore dirigerar Hovkapellet.

Höstens enda operapremiär blir Alban Bergs Wozzeck med Peter Mattei i titelrollen. Malin Byström gestaltar Marie. Niklas Rygert Björling gör Kaptenen, John Erik Eleby Doktorn och Klas Hedlund Tamburmajoren. Fransmannen Richard Brunel regisserar, medan schweizaren Étienne Pluss svarar för scenografin. Alan Gilbert och John Fiore delar på dirigentuppgiften. Wozzeck får premiär den 16 november. 

Den 13 december har Michael Cavanghs iscensättning av Stephen Sondheim-musikalen Sweeney Todd nypremiär. Ola Eliasson gör Sweeney Todd, Jens Persson Hertzman (Anthony Hope), Johanna Rudström (Tiggerskan), Karolina Blixt (Mrs Lovett) och Jeremy Carpenter är domaren Turpin. David Björkman dirigerar. 

www.operan.se

Fler Kommande säsong från OPERA