In Memoriam

Michael Boder 1958–2024

Michael Boder. Foto: Theater an der Wien.

Den tyske dirigenten Michael Boder har avlidit 65 år gammal. Han var född Darmstadt och utbildad i Hamburg och Florens. Han inledde sin karriär som assistent åt Michael Gielen vid Frankfurtoperan. Vid endast 29 års ålder utsågs han till chefsdirigent vid operan i Basel. Vid Gran Teatre del Liceu i Barcelona verkade han som chefsdirigent mellan åren 2008 och 2012, likaså vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn till 2016.

Boder dirigerade regelbundet vid operahusen i Wien, Berlin, Dresden, Tokyo, San Francisco, Bryssel och Milano. På Theater an der Wien dirigerade han bland annat Lulu och Rucklarens väg. Även uruppförandena av Anno Schreiers Hamlet och Christian Josts Egmont.

På samma scen gestaltade Katarina Karnéus Claire Zachanassian i Gottfried von Einems Der Besuch der alten Dame med Michael Boder på dirigentpulten. I OPERA nr 2/2018 skrev Lennart Bromander: ”Den gamla damens besök skrevs för Wiener Staatsoper med klangplats för mycket stor orkester. Ändå lyckas Michael Boder förbluffande väl med sin ORF Radio-Symphonieorchester skapa fin balans mellan sångare och orkester i den så mycket mindre Theater and der Wien.”

På Wiener Staatsoper debuterade Boder 1995 med att dirigera Wozzeck. Han ledde också här uruppförandena av Friedrich Cerhas Der Reise vom Steinfeld och Aribert Reimanns Medea. Också det första framförandet i Wien av Manfred Trojahns Orest.

Michael Boders repertoarkunnande var omfattande såväl inom opera- som konsertrepertoaren. Själv upplevde jag honom bland annat i Köpenhamn i Glucks Orfeus och Eurydike, i Richard Strauss Die schweigsame Frau på Den Jyske Opera i Århus och von Einems Dantons TodWiener Staatsoper. Han var en förespråkare för nutida musikdramatik. På Göteborgsoperan dirigerade han en orkesterkonsert 2009 med musik av Franz Schreker, Richard Strauss och Arnold Schönberg. Även Kungliga Hovkapellet i Wagners Der Ring ohne Worte i Stockholms Konserthus.

Sören Tranberg

 

Fler In Memoriam från OPERA