Nyheter

Emil Eliasson blir Blåsasymfonikernas nye chefsdirigent och konstnärlige ledare

Emil Eliasson. Foto: Nadja Sjöström.

Han efterträder Cathrine Winnes, som efter sju år avslutar sitt uppdrag. Emil Eliasson tillträder i september och dirigerar orkestern i sin nya roll redan i mitten av oktober. 

I höstas dirigerade han Blåsarsymfonikernas säsongsöppning Rivstart! i Linköping och Stockholm. Hana kommer även att dirigera orkestern i konserten Valborgsmässoeld, söndagen den 28 april 2024 i Musikaliska Kvarteret, Nybrokajen 11. 

Emil Eliasson är flitigt engaagerad som dirigent och har arbetat med en rad professionella symfoniorkestrar i Norden, som t.ex. Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Oslo-filharmonien, Den Norske Operas orkester, Copenhagen Phil, Odenses, Åbos, Malmös, Gävles, Norrköpings och Norrlandsoperans symfoniorkestrar. Han har även arbetat med operaaproduktioner på Kungliga Operana, vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin, Opernhaus Zürich, Wermland Opera, Folkoperan och Vadstena-Akademien. År 2015 tilldelades han Crusellstipendiet och 2019 även Sixten Gemzéus stora musikstipendium, som är Sveriges största musikstipendium. 

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA