In Memoriam

Seiji Ozawa 1935–2024

Seiji Ozawa. Foto: AP/Kyodo

Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Seiji Ozawa vann 1959 International Competition for Orchestra Conductors i franska Besançon. Senare vann han även the Koussevitzky Prize, vilket ledde till att Herbert von Karajan tog Ozawa under sitt beskydd. År 1961 blev Ozawa assistent hos Leonard Bernstein och New York Philharmonic. Han är den enda dirigent som haft både Karajan och Bernstein som lärare. Ozawa är känd för att han dirigerade urpremiären på Olivier Messiaens Saint François d’Assise i Paris 1983.

Han ledde den traditionsenliga nyårskonserten i Musikverein med Wiener Philharmoniker 2002. Därefter var han chefsdirigent på Wiener Staatsoper till 2010. Här ledde Ozawa fjorton premiär- och repertoarproduktioner av verk som Mozarts da Ponte-operor, Fidelio, Den flygande holländaren, Manon Lescaut, Spader dam, Eugen Onegin, Elektra, Wozzeck och Kreneks Jonny spelar upp.

Seiji Ozawa debuterade på Metropolitan i New York 1992 med att dirigera Eugen Onegin med Mirella Freni som Tatjana. Han återvände till Lincoln Center 2008 och den gången svarade han för den musikaliska ledningen av Spader dam. År 2010 drabbades Ozawa av cancer, vilket gjorde att hans framträdanden blev mer sporadiska. Sista konserten ägde rum i Japan hösten 2022.

Ozawa gjorde en mängd skivinspelningar. Inte minst var hans tolkningar av Berlioz’ Symphonie fantastique och Messiaens Turangalîlasymfoni omtalade. Bland operainspelningar märks hans Hoffmanns äventyr med Plácido Domingo i titelrollen och Ravels L’Enfant et les Sortilèges, vilket gav Ozawa hans enda Grammy Award 2016.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA