In Memoriam

Tonny Landy 1937–2024

Tonny Landy. Foto: Omar Ingerslev/Ritzau Scanpix

Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm. Han utbildade sig vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Debuten ägde rum på Det Konglige Teater som Alfredo i La traviata 1966. Det ledde genast till engagemang vid operan i tyska Lübeck. Därefter följde nio år från 1970 som ensemblemedlem på Stora Teatern i Göteborg. Det stora genombrottet där blev Rodolfo i La bohème mot Helena Döses Mimì. Paret sjöng sedan samma roller mot varandra både i Stockholm och Köpenhamn (finns utgiven på dvd).

Som nämnts blev Tonny Landy en stor publikgunstling bland Göteborgspubliken. På Storan kom han att sjunga en rad ledande roller: titelrollerna i Faust och Titus, Ferrando i Così fan tutte, Lenskij i Eugen Onegin, Manrico i Trubaduren, Gustav III i Maskeradbalen och Pinkerton i Madame Butterfly. Och även Fenton i Falstaff, Simon i Tiggarstudenten och Gustav III i Lars Johan Werles Tintomara – alla tre produktionerna sändes i Sveriges Television. Han sjöng Edgardo i Lucia di Lammermoor halvkonsertant på Storan mot Monica Ivàns Lucia hösten 1974. Påföljande vår gavs den i en direktsändning i radio från Göteborgs konserthus med dirigenten Carlo Felice Cillario. Där hör man prov på Landys lyriska stil- och höjdsäkra tenor. När jag skriver dessa rader lyssnar jag på den här unika upptagningen.

På Drottningholms Slottsteater gestaltade Tonny Landy Nemorino i Folke Abenius uppsättning av Kärleksdrycken. Uppsättningen spelades flera säsonger under 1970-talet och även den sändes i SVT.

År 1978 fick Tonny Landy fast anställning på Det Kongelige och där kom han att sjunga mer än 700 föreställningar i 40 produktioner fram till 1994. Här gestaltade han bland annat greve Almaviva i Barberaren i Sevilla, Hertigen i Rigoletto, Gustav III i Maskeradbalen och Don José i Carmen. I en dansk tv-produktion gjorde han Ernesto i Don Pasquale mot Aage Haugland i titelrollen.

Han återkom även som gäst i Göteborg i roller som Nemorino, Jeník i Brudköpet, Cavaradossi i Tosca och inte minst som Sergej i David Radoks publik- och kritikerrosade uppsättning av Katerina Ismajlova.

På Kungliga Operan medverkade Landy i 30 föreställningar. Förutom nämnda La bohème med Döse sjöng han Rodolfo också i en senare uppsättning liksom Titus, Gustav III i Tintomara och Yohyo i Sven-Erik Bäcks kammaropera Tranfjädrarna vid ett gästspel på festspelen i Bergen. Rollen hade han redan gjort i Göteborg.

På skiva finns Tonny Landy med i ett par kompletta operainspelningar. Han sjunger Leander i Carl Nielsens Maskerad mot Ib Hansens Jeronimus. Där gör Landys hustru, sopranen Tove Hyldegaard, kammarjungfrun Pernille – de sjöng ofta mot varandra på scenen och var gifta livet ut. Dirigenten Antal Dorati spelade på Deutsche Grammophon in Joseph Haydns samtliga Esterháza-operor. På en av dem, La fedeltà primiata, medverkar Landy i en stor roll i en besättning med Ileana Cotrubas, Frederica von Stade, Lucia Valentini Terrani, Alan Titus och Luigi Alva.

Sångaren finns också utgiven på en dansk solo-cd (HYLACD 2004-1) och den inspelningen speglar Landys omfattande karriär i form av arior ur Barberaren, Trollflöjten, ovan nämnda Lucia di Lammermoor, Don Pasquale, Pärlfiskarna och ”Körsbärsduetten” ur Mascagnis L’amico Fritz med Rut Jacobson samt en mängd danska tonsättningar.

Mellan åren 1980 och 1994 var Landy ansvarig för sångutbildningen vid Operaakademiet. Sedan 1986 undervisade han också i sång på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och vid Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. År 1977 utnämndes han till Riddare af Dannebrogen och 1999 utkom hans självbiografi ”En sangers liv”.

Landy var i grunden en lyrisk tenor som bara gjorde enstaka utflykter till det dramatiska facket, som Manrico eller Cavaradossi. Han var urtypen för en förste älskare, där han själv var lika vacker som rösten, dessutom en förträfflig skådespelare där rösten bildade en utsökt helhet med texten och kroppen. Hans rolltolkningar var alltid minutiöst utmejslade, såväl sceniskt som musikaliskt – den som har lyckan att se till exempel hans Nemorino från tv-upptagningen får en nyttig lektion i hur han via text och musik formar den stackars Nemorinos karaktär som vinner allas våra hjärtan. Och så ovanpå det den undersköna rösten, inte minst den vackra höjden.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

27 februari 2024

Stefan Axelsson 1953–2024
Barytonen Stefan Axelsson har avlidit 70 år gammal. Han var bland annat utbildad i solosångsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm med Lilian Gentele som lärare och gjorde sig därefter känd som en enormt mångsidig och flitig baryton på flera olika svenska scener.

Läs mer

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer