In Memoriam

Torkel Blomkvist 1950–2023

Torkel Blomkvist. Foto: Per Berg/Sveriges Radio.

Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst. Allt från teater-, opera- till dansuppsättningar.

Han kom att bygga upp Göteborgsoperans varumärke i samarbete med regissörer som David Radok och Yannis Houvardas, ofta i scenografi av Lars-Åke Thessman och i kostymdesign av Karin Erskine eller Ann-Mari Anttila. Här minns jag Radoks uppsättningar av Wozzeck, Barberaren i Sevilla, Askungen, Macbeth, K. Beskrivning av en kamp och Julius Caesar. Även Resan till Reims och Rucklarens väg i samproduktion med Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Torkel Blomkvist ljussatte också urpremiären på Daniel Börtz’ Goya i Wilhelm Carlssons regi.

Tillsammans med den grekiske regissören Yannis Houvardas svarade Torkel Blomkvist i Göteborg för ljussättningen till Elektra, Rosenkavaljeren, Die Frau ohne Schatten, Parsifal och Alcina. På Köpenhamnsoperan resulterade samarbetet också i en uppsättning av Hoffmanns äventyr.

Genom åren var Blomkvist en flitig gäst på Wermland Opera i Karlstad. Ofta i samarbete med regissören Wilhelm Carlsson och Lars-Åke Thessman, inte minst deras samarbeten kring Den flygande holländaren, Valkyrian, Tristan och Isolde samt Lady Macbeth från Mtsensk. I Tristan glömmer jag aldrig hur Thessman och Blomkvist lyckades ”spränga” scenrummet och få fram en oändlighet på den lilla tittskåpsscenen i Karlstad.

På Kungliga Operan måste långköraren av Nötknäpparen i Pär Isbergs koreografi nämnas, liksom Batseba och Ringaren i Notre Dame. Även Aida i Knut Hendriksens regi och Lars-Åke Thessmans scenografi. Uppsättningen spelades också på Göteborgsoperan. Lorcas pjäs Publiken på Göteborgs stadsteater i Suzanne Ostens regi och Strindbergs Den stora landsvägen på Kulturhuset Stockholms stadsteater.

På Folkoperan minns jag Kurt Weills Silversjön, Massenets Don Quichotte och inte minst Birgitta Egerbladhs dansteater-opera Mitt hjärta brister. Även på Norrlandsoperan i Umeå var Torkel Blomkvist verksam, bl.a. i Jenůfa.

Torkel Blomkvist var även intresserad av hur ljuset historiskt hade fungerat på scenen. Och det resulterade i att han var skaparen och innovatören, i samarbete med Håkan Långstedt på det finländska företaget Optulux, till att glasfiberoptik installerades på Drottningholmsteatern 1999. Glasfiberoptiken placerades bakom kulisserna för att efterlikna skenet av de gamla vaxljusen. Detta gjorde att man fick fram en tredimensionell djupverkan. På denna teater ljussatte Blomkvist bland annat urpremiären av Reine Jönssons opera Cecilia och Apkungen.

Själv intervjuade jag Torkel Blomkvist i samband med det nya ljussystemet och jag minns snart 25 år senare hur kunnig han var kring teaterhistoria och inte minst om uppförandetraditioner.

Han var en ödmjuk, vänsäll och lågmält humoristisk person. Var man än träffade på Torkel var han intresserad av vad man själv hade sett och vad man höll på med. Så var det också sista gången vi stötte på varandra på tunnelbanan då vi båda var på väg hem till Södermalm.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

27 februari 2024

Stefan Axelsson 1953–2024
Barytonen Stefan Axelsson har avlidit 70 år gammal.  Han var bland annat utbildad i solosångsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm med Lilian Gentele som lärare och gjorde sig därefter känd som en enormt mångsidig och flitig baryton på flera olika svenska scener. På Folkoperan debuterade han som Papageno i Claes Fellboms uppsättning av Trollflöjten 1986, och han blev den scenen trogen ända fram till 2013, då han gjorde Talaren i samma verk men då i regi av Richard Turpin.

Läs mer

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer