Nyheter

Stora nerskärningar drabbar kulturen i Vadstena

Vadstena Slott.

En dramatisk besparing drabbar kulturverksamheten i Vadstena kommun. Vadstena kultur- och utbildningsnämnd beslutade i förra veckan att det ska drabba både Vadstena-Akademien och Shakespearefabriken. I siffror betyder det att Vadstena-Akademien tilldelas 80% mindre i anslag jämfört med tidigare år – ett stöd som har varit oförändrat i många år. Det årliga anslaget på 500 000 kronor minskas till 100 000 kronor nästa år. Shakespearefabriken får behålla 57% av sitt stöd. Vadstena kommun leds av en koalition mellan Moderater och Socialdemokrater.

Det här är en dramatisk minskning med extremt kort varsel. Det gör att det blir besvärligt för scenkonstproducenter, säger vd Nils Spangenberg på Vadstena-Akademien och Pontus Plænge, konstnärlig ledare på Shakespearefabriken.

Det här påverkar verksamheten i sommar på Vadstena-Akademien och även nästa år. Det kommer att bli en rejäl bantning av påbörjade projekt i sommar, då Akademien firar sitt 60-årsjubileum. Planerade gratiskonserter i vår kommer att tas bort. Även andra jubileumsaktiviteter under sommaren måste strykas. Populära arrangemang som brukar dra storpublik.

På Shakespearefabriken arbetar man just nu med förberedelserna kring sommarens uppsättning av Lika för lika. Här har man tvingats pausa verksamheten och dessutom minska antalet skådespelare till sommarens produktion.

Vadstena kommun riskerar med detta agerande att urholka sin status som Östergötlands ”kulturhuvudstad” när besparingarna drabbar kulturproduktioner som normalt lockar många tusen besökare varje år.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA