In Memoriam

Ryland Davies 1943–2023

Ryland Davies som Almaviva i Barberaren i Sevilla, Covent Garden. Foto Donald Southern.

Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten. Han sjöng Ferrando vid Scottish Opera i Glasgow, vid festspelen i Glyndebourne samt gjorde samma roll vid debuterna på San Francisco-operan 1970 och på Metropolitan i New York fem år senare.

Davies hade en utpräglat lyrisk tenor med en excellent diktion. Rösten hade också en klar italiensk timbre. Han sjöng roller som greve Almaviva i Barberaren i Sevilla, Nemorino i Kärleksdrycken, Ernesto i Don Pasquale, Alfredo i La traviata, Fenton i Falstaff, titelrollen i Werther, Lenskij i Eugen Onegin, Flamand i Glyndebourne mot Elisabeth Söderströms Madeleine i Capriccio (tv-sänd i SVT), Prinsen i Kärleken till de tre apelsinerna, Tichon i Katja Kabanova och Brittens Lysander i En midsommarnattsdröm (denna Peter Hall-uppsättning finns utgiven på dvd).

Vid English National Opera utvidgade han sin repertoar med Eisenstein i Läderlappen och pastor Adams i Peter Grimes. På senare år gjorde Davies karaktärsroller som Don Basilio i Figaros bröllop och Sellem i Rucklarens väg i Glyndebourne.

Ryland Davies sjöng Cassio i Verdis Otello med Herbert von Karajan vid Salburgfestspelen 1970. I Berlin och Hamburg gestaltade han Pelléas i Debussys Pelléas och Mélisande. Titelrollen i Webers Oberon sjöng han i Montpellier. Davies konsertrepertoar var också omfattande.

När dessa rader skrivs lyssnar jag på Georg Soltis kompletta Così-inspelning, där Davies sjunger med giganter som Pilar Lorengar, Teresa Berganza, Tom Krause, Gabriel Bacquier och Jane Barbié. Davies sjunger också Hylas i Colin Davis studioinspelning av Trojanerna, där Berit Lindholm gör Kassandra. På cd även i Det hemliga äktenskapet och Massenets Thérèse. Davies finns också bevarad på dvd som Belmonte från Glyndebourne.

Ryland Davies var gift med mezzosopranen Anne Howells (1966–81). De framträdde ofta tillsammans, inte minst i Così fan tutte. I sitt andra äktenskap var han gift med sopranen Deborah Ress.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA