Nyheter

Helena Schuback tilldelas Mogrenpriset i musik 2023 …

Helena Schuback. Foto: Saerun Norén.

… med en prissumma på 250 000 kronor, för sin växande röst och stora potential för ny och krävande repertoar. Den 33-åriga svensk-brasilianska sopranen har redan gått igenom en lång utbildning som violinist, men vågade till slut följa sin dröm att utbilda sig till operasångare.

Mogrenpriset i musik ska stötta unga lovande musiker i början av karriären, i förhoppning att stärka språngbrädan ut i kulturbranschen.

Juryns motivering: ”Helena Schuback vågade ställa fiolen och göra rösten till sitt huvudinstrument. Den växer, låter sig naturligt breddas utan att förlora sin skönhet och lämpar sig alltmer för en spännande och utmanande ny repertoar. Vi vill se mer.”

Helena Schuback (f. 1990) har studerat vid Lilla Akademien, Konsthögskolan i Oslo och Opera Academy. Hon har en masterexamen som violinist från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter att ha lämnat sin violinistkarriär för att bli operasångare studerade hon för professorerna Paul Farrington och Toril Carlsen i Norge. Sedan januari 2022 coachas hon av Sylvia Kevorkian och Willard White.

Helena har sjungit roller som Rosalinda i Läderlappen, titelrollen i Händels Alcina samt Hébé, Phani, Zima, Fatime och Emilie i Rameuas Les Indes galantes.

Mogrenstiftelsen delar årligen ut två priser för och till “mänskligt välbefinnande” inom medicin respektive klassisk musik. Stiftelsens donator och grundare var Håkan Mogren (1944–2021), som var svensk ingenjör och ledare inom näringslivet. Mogren var framför allt verksam inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, bland annat som vd för Astra och senare styrelseledamot för Astra Zeneca. År 2012 instiftade han Mogrenstiftelsen för att främja utvecklingen inom hans två starka intressen, musik och medicin.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA