Nyheter

Maria Sveinungsen Wagnerstipendiat i Göteborg

Kine Sandtrø och Maria Sveinungsen. Foto: Synne Vinje

Wagner-Sällskapet i Göteborg genomförde sin årliga tävling den 15 oktober för att utse 2024 års Bayreuthstipendiat. Nio sångare deltog. Den norska mezzosopranen Maria Sveinungsen vann tävlingen, vilken hölls i S:t Jakobs kyrka i Göteborg. Sveinungsen sjöng Charlottes aria ”Va! Laisse couler mes larmes” ur Jules Massenets Werther och Frickas ”Wo in Bergen du dich birgst” ur Richard Wagners Valkyrian.

Juryns motivering: ”Årets vinnare har en klar dramatisk Wagnerröst med långa linjer, lika bra på höjden som på djupet. Vi vill med detta stipendium uppmuntra till förkovran i Wagners värld där både ord, ton och tolkning är av största vikt.” Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa sommars festspel i Bayreuth.

Maria Sveinungsen bor numera i småländska Kosta. Hon tog sin kandidatexamen i sång vid Royal Academy of Music i London. År 2021 blev hon klar med sin magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola (f.d. Operahögskolan) i Stockholm. Innan dess studerade hon vid Stockholms Operastudio och Birkagårdens folkhögskola.

Sopranen Kine Sandtrø, som även vann publikens pris, kom på andra plats. Hon sjöng ”Ach, könnt’ ich deiner wert erscheinen” ur Lohengrin och Evas ”O Sachs! Mein Freund! Du teurer Mann! ur Mästersångarna i Nürnberg. Barytonen Martin Lissel kom på tredje plats. Han sjöng Wolframs “Sången till aftonstjärnan”ur Tannhäuser och ”Stehe still” ur Wesendoncksångerna.

Juryn bestod av hovsångaren Helena Döse, Annalena Persson, artistchef och biträdande operachef på Göteborgsoperan, operasångaren Anders Lorentzson och Ann Christin Eriksson, ordförande i Wagner-Sällskapet i Göteborg. Pianister var Martin Andersson och Lisa Fröberg.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA