Nyheter

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan

Eduardo Strausser. Foto: Peter Wallis.

Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Utöver att vara chefsdirigent vid både konserter och operaföreställningar kommer Strausser att ansvara för orkesterns utveckling. Som programansvarig kommer han att utveckla Norrlandsoperans konstnärliga profil, där bland annat musik av kvinnliga tonsättare skriven under 1900- och 2000-talet kommer att få en tydlig roll.

Eduardo Strausser har under de senaste åren gästat Norrlandsoperans symfoniorkester två gånger, nu senast i våras. Han bor i Berlin och har dirigerat orkestrar som, t.ex. Bamberger Symphoniker, Royal Philarmonic Orchestra i London och City of Birmingham Symphony Orchestra.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA