Nytt på cd

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Vivaldi: La Senna Festeggiante

Blondeel, Richardot, De Donato. Orchestre de l’Opéra Royal/Fasolis Château de Versailles Spectacles CVS064 [1 CD] Distr: Naxos Fest på floden Seine – ungefär så kan titeln på Vivaldis serenata (alltså serenad) översättas, detta trots att verket förmodligen framfördes i Venedig någon gång kring 1725. Den dåvarande franske ambassadören ska vid sitt tillträde raskt ha engagerat Antonio Vivaldi som ambassadens officielle kompositör (sådant var en gång av betydelse i den diplomatiska världen), och rimligen var ambassadören beställare av verket. En serenata kan beskrivas som en legering av kantat...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Blondeel, Richardot, De Donato.
Orchestre de l’Opéra Royal/Fasolis
Château de Versailles Spectacles CVS064 [1 CD]
Distr: Naxos

Fest på floden Seine – ungefär så kan titeln på Vivaldis serenata (alltså serenad) översättas, detta trots att verket förmodligen framfördes i Venedig någon gång kring 1725. Den dåvarande franske ambassadören ska vid sitt tillträde raskt ha engagerat Antonio Vivaldi som ambassadens officielle kompositör (sådant var en gång av betydelse i den diplomatiska världen), och rimligen var ambassadören beställare av verket.

En serenata kan beskrivas som en legering av kantat och opera. Orkester, kör och solister (oftast två till fem röster) framför en allegorisk hyllning vid ett specifikt tillfälle: ett fredsfördrag, ett bröllop, en kunglig födelse eller kröning. Serenaden ingick i ett större program som kunde innefatta parader, måltider, fyrverkerier och baler. Den framfördes utomhus under sommarhalvåret och gavs alltså endast en gång.

Tio serenader av Vivaldi är identifierade, varav hälften uppfördes i Venedig. Men om just La Senna Festeggiante vet man ingenting om sammanhanget, annat än att den riktades till Louis XV och att Dygden och Guldåldern hyllar landet kring Seine. Men det anses egenartat att den nygifte kungens gemål inte nämns, något som borde ha varit ett tämligen gravt faux pas.

Hur som helst är detta verk för en modern lyssnare värt att höras betydligt fler än en enda gång. Som kantat betraktad är den att betrakta som en stor sådan, som opera i paritet med vilken enaktare som helst. Med nerv och en idealisk svikt i orkestern är Diego Fasolis ledning både exakt och detaljerad.

Solisterna är av rang, sopranen Gwendoline Blondeels figur Guldåldern har en elastisk, samlad och mjuk röst, Lucile Richardots mezzosopran som Dygden har en vacker strävhet och en klang som ligger nära en countertenors, medan basen Luigi De Donato (Seine) kan ta ifrån vad som kanske ska vara flodens djup, mörk och mjuk på samma gång. Feststämningen är på topp.

Claes Wahlin

Fler Nytt på cd från OPERA