Die schweigsame Frau

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss Salome har varit aktuell igen på Kungliga Operan.

Grace Bumbry dansar "De sju slöjornas dans" i Salome av Richard Strauss på Covent Garden i London 1970. Foto: Reg Wilson / Rex / Shutterstock
Strauss Salome har varit aktuell igen på Kungliga Operan. Frun har inte reagerat som vissa på att hela Johannes Döparens kropp kommer upp ur cisternen och inte bara huvudet. Men visst finns det mer eller mindre morbida historier kring attrappen av detta avhuggna huvud ‒alltsedan Birgit Nilsson fick Metchefen Rudolf Bings huvud som marsipantårta på Metropolitan.  Men nu har Frun hört en alldeles färsk historia i ämnet: det var tydligen en baryton som skulle hoppa in som Johannes med kort varsel i ett avlägset operahus. Eftersom tiden var kort tänkte han som service att ta med sitt ”eget” huv...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Strauss Salome har varit aktuell igen på Kungliga Operan. Frun har inte reagerat som vissa på att hela Johannes Döparens kropp kommer upp ur cisternen och inte bara huvudet. Men visst finns det mer eller mindre morbida historier kring attrappen av detta avhuggna huvud ‒alltsedan Birgit Nilsson fick Metchefen Rudolf Bings huvud som marsipantårta på Metropolitan. 

Men nu har Frun hört en alldeles färsk historia i ämnet: det var tydligen en baryton som skulle hoppa in som Johannes med kort varsel i ett avlägset operahus. Eftersom tiden var kort tänkte han som service att ta med sitt ”eget” huvud från det operahus där han sjöng rollen senast. Sagt och gjort, han stoppade huvudet i en väska och gav sig i väg till flygplatsen. Men döm om tulltjänstemännens förvåning när de hittade huvudet i säkerhetskontrollen. Vems huvud var det? Och vad gjorde det där i väskan? Efter diverse övertalning från barytonens sida – först ville de inte tro ett ord – slapp han faktiskt igenom sedan han bedyrat att han inte hade huggit huvudet av sin egen tvillingbror. 

Frun sörjer den nyligen bortgångna storsångerskan Grace Bumbry, som gett henne så många högtidsstunder, inte minst på skiva. Hon var en så färgstark personlighet och en riktig diva i dess allra bästa bemärkelse. Bumbry har alltid varit extravagant, och det kunde gälla allt från raffiga kläder till sportiga bilar. En gång hade hon tydligen retat upp den fåfänge Herbert von Karajan när hon kom körande till en repetition i sitt senaste kap, en splitterny Bugatti. Han tålde inte alls att bli överglänst av en operadiva, åtminstone inte när det gällde sportbilar. 

Frun har faktiskt sett Bumbry en gång på scenen. Det var i hennes enda gästspel på Stockholmsoperan 1976. Rollen var Tosca och Frun minns att det dröjde länge efter första pausen innan spelet kom i gång igen. Senare fick hon höra att Bumbry tillhörde den gamla skolan som krävde att få betalt redan innan föreställningen var över. Klokt tänkt när det gäller vissa operahus, som faktiskt har blåst sångare på sina gager, tänker Frun, men i det korrekta Sverige hade Bumbry väl knappast riskerat något på att sjunga vidare. Varför hon ställde in den andra föreställningen som Tosca vet inte Frun, men hon misstänker att även det är något gagerelaterat.  

Fler Die schweigsame Frau från OPERA