Die schweigsame Frau

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss Salome har varit aktuell igen på Kungliga Operan.

Grace Bumbry dansar "De sju slöjornas dans" i Salome av Richard Strauss på Covent Garden i London 1970. Foto: Reg Wilson / Rex / Shutterstock
Strauss Salome har varit aktuell igen på Kungliga Operan. Frun har inte reagerat som vissa på att hela Johannes Döparens kropp kommer upp ur cisternen och inte bara huvudet. Men visst finns det mer eller mindre morbida historier kring attrappen av detta avhuggna huvud ‒alltsedan Birgit Nilsson fick Metchefen Rudolf Bings huvud som marsipantårta på Metropolitan.  Men nu har Frun hört en alldeles färsk historia i ämnet: det var tydligen en baryton som skulle hoppa in som Johannes med kort varsel i ett avlägset operahus. Eftersom tiden var kort tänkte han som service att ta med sitt ”eget” huv...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Strauss Salome har varit aktuell igen på Kungliga Operan. Frun har inte reagerat som vissa på att hela Johannes Döparens kropp kommer upp ur cisternen och inte bara huvudet. Men visst finns det mer eller mindre morbida historier kring attrappen av detta avhuggna huvud ‒alltsedan Birgit Nilsson fick Metchefen Rudolf Bings huvud som marsipantårta på Metropolitan. 

Men nu har Frun hört en alldeles färsk historia i ämnet: det var tydligen en baryton som skulle hoppa in som Johannes med kort varsel i ett avlägset operahus. Eftersom tiden var kort tänkte han som service att ta med sitt ”eget” huvud från det operahus där han sjöng rollen senast. Sagt och gjort, han stoppade huvudet i en väska och gav sig i väg till flygplatsen. Men döm om tulltjänstemännens förvåning när de hittade huvudet i säkerhetskontrollen. Vems huvud var det? Och vad gjorde det där i väskan? Efter diverse övertalning från barytonens sida – först ville de inte tro ett ord – slapp han faktiskt igenom sedan han bedyrat att han inte hade huggit huvudet av sin egen tvillingbror. 

Frun sörjer den nyligen bortgångna storsångerskan Grace Bumbry, som gett henne så många högtidsstunder, inte minst på skiva. Hon var en så färgstark personlighet och en riktig diva i dess allra bästa bemärkelse. Bumbry har alltid varit extravagant, och det kunde gälla allt från raffiga kläder till sportiga bilar. En gång hade hon tydligen retat upp den fåfänge Herbert von Karajan när hon kom körande till en repetition i sitt senaste kap, en splitterny Bugatti. Han tålde inte alls att bli överglänst av en operadiva, åtminstone inte när det gällde sportbilar. 

Frun har faktiskt sett Bumbry en gång på scenen. Det var i hennes enda gästspel på Stockholmsoperan 1976. Rollen var Tosca och Frun minns att det dröjde länge efter första pausen innan spelet kom i gång igen. Senare fick hon höra att Bumbry tillhörde den gamla skolan som krävde att få betalt redan innan föreställningen var över. Klokt tänkt när det gäller vissa operahus, som faktiskt har blåst sångare på sina gager, tänker Frun, men i det korrekta Sverige hade Bumbry väl knappast riskerat något på att sjunga vidare. Varför hon ställde in den andra föreställningen som Tosca vet inte Frun, men hon misstänker att även det är något gagerelaterat.  

Fler Die schweigsame Frau från OPERA

Die schweigsame Frau

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 februari 2024

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Vem tar vem?
Frun sitter och bläddrar i gamla skvallertidningar och tänker tillbaka på den tid då hon hade en kort anställning på en veckotidningsredaktion. Tänk så roligt det var då, när folk blev kända för att de hade gjort något vettigt – till exempel bli operasångare.

Läs mer

Die schweigsame Frau

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

26 november 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Frun var på Folkoperan och såg Tidens larm...
...en fin och tänkvärd föreställning om Dmitrij Sjostakovitj där förhållandet mellan makten och konsten diskuteras på djupet. Ständigt aktuella frågor också i lilla Sverige, tänker Frun.

Läs mer

Die schweigsame Frau

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var evigheter sedan som Frun såg något på plats i Bayreuth...
...det har ju alltid varit så svårt att få biljetter dit. Så döm om hennes förvåning när hon upptäckte att det bara var Tristan och Isolde som var utsåld i år – alla andra uppsättningar gick det ganska lätt att få biljetter till.

Läs mer

Die schweigsame Frau

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Äntligen kunde de svenska operautsändningarna komma i gång igen.
Äntligen var avtalen lösta så att de svenska operautsändningarna kunde komma i gång igen på lördagskvällarna i radions P2. Frun hade faktiskt börjat bli litet trött på dessa eviga utsändningar från Met och längtade efter en mer varierad kost.

Läs mer

Die schweigsame Frau

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Frun gladde sig som ett barn inför Kungliga Operans 250-årsgala.
Frun gladde sig som ett barn inför Kungliga Operans 250-årsgala. Tänk att det redan är femtio år sedan hon som fröken såg Werles Tintomara på tv och lyckligt öppnade Kungliga Operan 200 år-Jubelboken som julklapp!

Läs mer

Die schweigsame Frau

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det sägs alltid att kulturtanter tar sig fram överallt...
Det sägs alltid att kulturtanter tar sig fram överallt och kommer in på alla evenemang. För dem tycks det inte finnas några hinder. Och så har det alltid varit för Frun fram till nu.

Läs mer

Die schweigsame Frau

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

19 september 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Frun har haft en underbar sommar
Frun har haft en underbar sommar. Äntligen är corona ett minne blott och hon har kunnat träffa släktingar och vänner samt förlusta sig på sommaroperor över hela landet.

Läs mer