Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Hercules på Oper Frankfurt

Anthony Robin Schneider och Paula Murrihy. Foto: Monika Rittershaus
Hercules, den antika grekiska sagovärldens främste hjälte, är inte den egentliga huvudpersonen i Händels musikdrama utan det är Dejanira, hans hustru, som står i händelsernas centrum och musikaliskt har även prinsessan Iole en större roll. Spelet börjar med Dejaniras oroliga väntan på makens hemkomst efter hans senaste, och som det ska visa sig, sista krigståg. Ett dåligt omen från templet ökar hennes vånda och sonen Hyllus gör sig därför beredd att ge sig ut i världen för att leta efter fadern, som emellertid i detta nu återvänder segerrikt medförande den traumatiserade, unga och vackra Io...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Hercules, den antika grekiska sagovärldens främste hjälte, är inte den egentliga huvudpersonen i Händels musikdrama utan det är Dejanira, hans hustru, som står i händelsernas centrum och musikaliskt har även prinsessan Iole en större roll.

Spelet börjar med Dejaniras oroliga väntan på makens hemkomst efter hans senaste, och som det ska visa sig, sista krigståg. Ett dåligt omen från templet ökar hennes vånda och sonen Hyllus gör sig därför beredd att ge sig ut i världen för att leta efter fadern, som emellertid i detta nu återvänder segerrikt medförande den traumatiserade, unga och vackra Iole, vars far han dödat, i krigsbyte. Återseendets glädje ersätts hos Dejanira snart av omotiverad svartsjuka som varken Hercules eller någon annan lyckas avhjälpa. Hon tillintetgör sina möjligheter till lycka med åtgärder som leder till Hercules död och hennes eget psykiska sammanbrott. I ett sidospår får vi följa Hyllus och Ioles spirande relation.

Hercules uppträder bara tre gånger på scenen men är ändå ständigt närvarande, dels i de övrigas föreställningsvärld, dels i gestalt av en staty, i första avdelningen sittande i en soffa, i den andra stående. De två statyerna och soffan utgör den sparsmakade scenografins enda egentliga rekvisita.

Michael Porter, Kelsey Lauritano och Paula Murrihy. Foto: Monika Rittershaus

Händel avstår i detta musikdrama från den vokala ekvilibristik som varit ett så oundgängligt element i hans tidigare operor. Det är primärt som skådespelare sångarna sätts på prov och imponerar, även om också deras vokala insatser genomgående är välklingande och vårdade – framför allt Anthony Robin Schneider i titelrollen i den scen som beskriver Hercules dödskamp och Paula Murrihy, som gör Dejaniras åtföljande vansinnesutbrott mycket övertygande. 

Sopranen Elena Villalón glänser i de arior som tycks ha inspirerat Händel allra mest om man ser till den melodiska ingivelsen, medan tenoren Michael Porter inlevelsefullt gestaltar rollen som en son präglad av att stå i sin fars skugga. Också mezzon Kelsey Lauritano som budbäraren Lichas, i denna uppsättning uppgraderad till Hercules syster, är se- och hörvärd. Frankfurtoperans kör måste också berömmas för sina insatser som såväl kommenterande som medagerande.

För den musikaliska ledningen stod Laurence Cummings, som efter sina år som ledare för Händelfestspelen i Göttingen är en idealisk uttolkare av Händels musikdramatik. Frankfurter Opern- und Museumsorchester spelade följsamt på tidstrogna instrument. Och på Göteborgsoperan har Cummings dirigerat både Julius Caesar och Alcina 

”Trots att verket har nästan trehundra år på nacken kan iscensättningarna, samtliga i modern tid, antagligen räknas på båda händernas fingrar.”

Regissören Barrie Kosky har på samma gång haft en svårare och lättare uppgift än i Händels operor, där det ju ändå finns en uppförandetradition att utgå ifrån och ta spjärn emot eller, vilket tycks vara det vanligaste, bortse ifrån. I Hercules finns däremot inga historiska förebilder. Trots att verket har nästan trehundra år på nacken kan iscensättningarna, samtliga i modern tid, antagligen räknas på båda händernas fingrar.

Å andra sidan kunde detta verk mycket väl ha tjänat som modell för framtida operor då Händel här, liksom i vissa av sina dramatiska oratorier, löser upp den tydliga åtskillnaden mellan recitativ och aria. Något som i och för sig emellanåt sker också i hans operor.

Scen ur Hercules. Foto: Monika Rittershaus

Även frånvaron av iögonfallande scenerier understryker de inre skeendenas primat. Att Kosky tagit fasta på det psykologiska förloppet blir ibland problematiskt då textförfattaren, prästen Thomas Broughton, uppvisar en del brister som psykolog. Däremot har Broughton utifrån sina antika förlagor skapat ett engagerande händelseförlopp utan döda punkter överlägset flertalet av Händels operalibretton.

Kosky har med sitt team Katrin Lea Tag, som står för scenografi och kostym, och ljussättaren Joachim Klein, åstadkommit en uppsättning där samtliga ingående komponenter ‒ utformningen av scenrummet, den sparsmakade dekoren, det subtila spelet med ljus och skuggor och solisternas och körens agerande ‒ harmoniserar sällsynt väl. Jag köper inte riktigt allt men näst intill och det finns partier, som till exempel körens illustration, i första avdelningens final, av hur svartsjuka kan överskugga alla andra känslor, där det är svårt att föreställa sig en bättre gestaltning.

Slutet skulle ha kunnat framstå som en antiklimax då Broughton strukit Dejaniras självmord i Sofokles pjäs och i stället valt en försonligare avslutning. Barrie Kosky har dock lyckats skildra upplösningen så övertygande att man rentav känner ett slags lättnad efter de uppskakande scener som just utspelat sig.

Denna uppsättning var som helhet den mest lyckade jag sett på mycket länge. I Sverige får jag nog gå tillbaka till Tamerlano i en precis lika finkalibrerad uppsättning på Drottningholmsteatern sommaren 2000.

Günter Thiele

Händel: Hercules

Premiär 30 april, besökt föreställning 27 maj 2023.

Dirigent: Laurence Cummings

Regi: Barrie Kosky

Scenografi och kostym: Katrin Lea Tag

Ljus: Joachim Klein

Kormästare: Tilman Michael

Solister: Anthony Robin Schneider, Paula Murrihy, Michael Porter, Elena Villalón, Kelsey Lauritano, Erik van Heyningen.

www.oper-frankfurt.de

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer