Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andrea Chénier på Teatro alla Scala, Milano

Jonas Kaufmann och Sonya Yoncheva. Foto: Brescia e Amisano.
Giuseppe Borgatti, Aureliano Pertile, Beniamino Gigli, Franco Corelli, Mario del Monaco … . Ända sedan urpremiären 1896 har Andrea Chénier varit ett prestigefyllt och tacksamt kraftprov för tenorer på La Scala. Titelrollen i Umberto Giordanos opera om den franske poeten André Chénier är en av operalitterturens mest variationsrika tenorroller. Trots att han delade revolutionens ideal giljotinerades han 1794 under jakobinernas skräckvälde.  I Andrea Chénier är den politiska och historiska verkligheten inte enbart en kuliss för en dramatisk intrig mellan huvudpersonerna. Kören represente...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Giuseppe Borgatti, Aureliano Pertile, Beniamino Gigli, Franco Corelli, Mario del Monaco … . Ända sedan urpremiären 1896 har Andrea Chénier varit ett prestigefyllt och tacksamt kraftprov för tenorer på La Scala. Titelrollen i Umberto Giordanos opera om den franske poeten André Chénier är en av operalitterturens mest variationsrika tenorroller. Trots att han delade revolutionens ideal giljotinerades han 1794 under jakobinernas skräckvälde. 

I Andrea Chénier är den politiska och historiska verkligheten inte enbart en kuliss för en dramatisk intrig mellan huvudpersonerna. Kören representerande folket är inte bara en anonym massa utan utgör en påtaglig faktor i handlingen och i rollistan förekommer flera av skräckväldets verkliga nyckelpersoner. Den aktuella La Scala-uppsättningen av regissören Mario Martone, scenografen Margherita Palli med kostymer av Ursula Patzak frestas inte att förse det politiska terrortemat med implikationer till nutida skräckvälden utan behåller den ursprungliga historiska miljön. 

”Detta är en i bästa mening realistisk och överdådig operashow som endast ett operahus med mycket stora resurser kan erbjuda.”

Detta betyder inte att det är stillastående och trögt. Martone involverar omväxlande och dynamiskt bipersoner och kören i intrigspelet kring jakobinernas terrormaskineri. Det är fart och fläkt på den effektiva vridscenen som visar Pallis realistiskt tidstrogna och effektfulla bilder. Detta är en i bästa mening realistisk och överdådig operashow som endast ett operahus med mycket stora resurser kan erbjuda.

Jonas Kaufmann och Amartuvshin Enkhbat. Foto: Brescia e Amisano

Andrea Chénier är en riktig tenoropera med en ovanligt dominerande och mångfacetterad titelroll. Här finns fyra solonummer som fordrar olika dramatiska och vokala uttrycksmedel, alltifrån den storslagna ”Un dì all’azzurro spazio” – en storslagen improviserande berättelse där Chénier utrycker sitt humanistiska patos växlande mellan recitativiska passager och ariosa känslosamma utbrott – till den lyriskt intima arian ”Come un bel dì di maggio”, en travesterad dikt av den verklige poeten i fängelset före sin avrättning.

”Kaufmanns höjd har inte den typiska ”squillo”, den glans på höjden som man förknippar med hans italienska legendarer i rollen.”

I verkets rika uppförandehistoria på La Scala har titelrollen nästan alltid tillfallit italienare. I den aktuella uppsättningen delas titelrollen av den azerbajdzjanske tenoren Yusif Eyvazov och Jonas Kaufmann, som sjöng de två sista föreställningarna. Andrea Chénier har blivit en av den tyske stjärntenorens mest framgångsrika roller och nu kunde han på operans födelsescen bevisa sin status som fortfarande en av världens främsta. Kaufmanns Chénier är en känsligt trovärdig poet mer lyrisk än utagerande men ändå förmögen till expansiva passionerade utbrott av revolutionärt patos. Kaufmanns höjd har inte den typiska ”squillo”, den glans på höjden som man förknippar med hans italienska legendarer i rollen. I gengäld finns här en bred och dunkelt färgad hjältetenoral höjd och ett mycket uttrycksfullt och rikt pianissimo. 

Även i de två andra huvudrollerna återfinns icke-italienska namn. Som Chéniers älskade Maddalena har bulgariskan Sonya Yonchevas rika varma sopran inga begränsningar. Hennes dramatiska berättelse i arian ”La mamma morta” är intensivt skakande och i den passionerade slutduetten, bokstavligen under galgens skugga, är hon en fullvärdig kombattant till Kaufmann.

Amartuvshin Enkhbat och Sonya Yoncheva. Foto: Brescia e Amisano.

Det är en påfallande internationell spridning bland huvudrollerna i vårens två senaste italienska operauppsättningar på La Scala: i Lucia di Lammermoor har vi en amerikansk sopran, en peruansk tenor, en rysk baryton, i Andrea Chénier en tysk tenor, en bulgarisk sopran och en mongolisk baryton. Om detta är ett alarmerande tecken på den italienska operasångens status i dag eller den gränsöverskridande internationaliseringen kan man diskutera. 

Den som ändå i Andrea Chénier visar på den äkta ursprungliga storheten är den mongoliske barytonen Amartuvshin Enkhbat som Gérard. Under hans stora konfliktfyllda scen och arian ”Nemico della patria” får man den – numera ovanliga – omedelbara upplevelsen av vad italiensk operasång kan vara i all dess klangskönhet, klarhet och självklara deklamatoriska auktoritet. Att detta inte bara är högtravande ordval hos en äldre operanostalgiker bevisade publiken bestående av rutinerad abonnemangspublik och ungdomliga operaturister som avbröt föreställningen i tio minuter för att ge Enkhbat deliriskt jublande hyllningar. 

La Scalas hemmalag fick ändå en viss revansch av dirigenten Marco Armiliatos klara och dramatiska ledning, den briljanta kören och den övriga utmärkta rollistan med namn som Josè Maria Lo Monaco, Elena Zilio, Ruben Amoretti och Carlo Bosi.

Erik Graune

Giordano: Andrea Chénier

Premiär 3 maj, besökt föreställning 27 maj 2023.

Dirigent: Marco Armiliato

Regi: Mario Martone

Scenografi: Margherita Palli

Kostym: Ursula Patzak

Ljus: Pasquale Mari

Koreografi: Daniela Schiavone

Solister: Jonas Kaufmann, Sonya Yoncheva, Amartuvshin Enkhbat, Francesca Di Sauro, Josè Maria Lo Monaco, Elena Zilio, Ruben Amoretti, Carlo Bosi, m.fl.

www.teatroallascala.org

 

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer