In Memoriam

Kaija Saariaho 1952–2023

Kaija Saariaho. Foto: Jussi Nukari.

Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris. Hon tonsatte över hundra verk, bland dem fem operor.

Saariaho somnade in i sitt hem i Paris på fredagsmorgonen i en aggressiv hjärntumör. Hon valde att inte offentliggöra diagnosen, som från första början uppgavs vara obotlig och dödlig.

Saariaho tilldelades hederstiteln konstakademiker i mars i år. Det var långt ifrån den enda hedersbetygelsen som kom henne till del. Ett av de viktigaste kvittona på sitt livsverk fick hon av sina kolleger. År 2019 bad nämligen brittiska BBC 174 tonsättare att lista de fem mest betydande kompositörerna genom tiderna. Saariaho kom på sjuttonde plats på en lista som toppades av Johann Sebastian Bach och där Jean Sibelius kom på tolfte plats. Saariahos placering var de facto den främsta bland då levande tonsättare.

Sitt internationella genombrott fick Saariaho med operan L’Amour de loin som fick sin urpremiär år 2000 på Salzburgfestspelen. Samma år fick hon Nordiska rådets musikpris och 2013 mottog hon Polarpriset. Så sent som 2021 skapade hon rubriker med operan Innocence, som fick sin premiär i Aix-en-Provence och byggde på ett libretto av författaren Sofi Oksanen. Verket fick New York Times att utse Saariaho till årets bästa tonsättare 2021.

Under de sista månaderna i sitt liv arbetade Kaija Saariaho med att avsluta trumpetkonserten Hush, som får sitt uruppförande med Verneri Pohjola och Finlands Radios Symfoniorkester under ledning av Susanna Mälkki i samband med Helsingfors festspel den 24 augusti.

I mars i år hade Saarihoos opera Adriana Mater Sverigepremiär på Norrlandsoperan i Umeå. Det är den enda av hennes operor som hittills har spelats i Sverige.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA