Nyheter

Matilda Sterby debuterar på Wiener Volksoper våren 2024

Matilda Sterby. Foto: David Falck.

… som Madga de Civry i en nyuppsättning av Giacomo Puccinis La rondine, som ges på italienska. Det är Volksopers konstnärliga ledare Lotte de Beer som regisserar. Alexander Joel dirigerar. Operan består av tre korta akter och därför spelas uppsättningen utan paus. I övriga roller medverkar bland andra Rebecca Nelsen, Leonardo Capalbo och Timothy Fallon. Premiär den 10 april och totalt ges Puccinioperan åtta gånger till och med den 10 maj.

Puccini fick en inbjudan från Wien att komponera en operett, inspirerad av hans gode vän operettkompositören Franz Lehár. Meningen var att La rondine skulle ha uruppförts på Carltheater, men första världskriget gjorde att uruppförandet ägde rum 1917 på Opéra de Monte-Carlo i Monaco, som var neutralt och stod utanför kriget. Sverigepremiären ägde rum på Stora Teatern i Göteborg 1929 med Kirsten Flagstad som Magda.

I sommar är Matilda Sterby aktuell som Mimì La bohème på Badisches Staatstheater i Karlsruhe, där hon är anställd. I höst sjunger Sterby Donna Anna i Don Giovanni i en nyuppsättning på Malmö Opera.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA