Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Adriana Mater på Norrlandsoperan, Umeå

Emma Sventelius, Hege Gustava Tjønn och Joshua Owen Mills. Foto: Mats Bäcker.
Scenen för urpremiären i Paris 2006 av Kaija Saariahos Adriana mater visade upp ett slags postapokalyptiskt islandskap, en by av snö och is där boningarna genomlystes av grälla färger. Regissör var Peter Sellars, scenograf George Tsypin. De fyra rollfigurerna tycktes ha hamnat på en betydligt kallare planet än jorden och i en helt annan tid. Operan glider mycket riktigt mellan realism och mytologi. Freden avlöses av ett inbördeskrig under vilket Adriana blir våldtagen av Tsargo, en från hennes by. Långt senare ser vi resultatet, sonen Yonas, som − när han väl är bångstyrig tonåring − avkräv...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Scenen för urpremiären i Paris 2006 av Kaija Saariahos Adriana mater visade upp ett slags postapokalyptiskt islandskap, en by av snö och is där boningarna genomlystes av grälla färger. Regissör var Peter Sellars, scenograf George Tsypin. De fyra rollfigurerna tycktes ha hamnat på en betydligt kallare planet än jorden och i en helt annan tid. Operan glider mycket riktigt mellan realism och mytologi. Freden avlöses av ett inbördeskrig under vilket Adriana blir våldtagen av Tsargo, en från hennes by. Långt senare ser vi resultatet, sonen Yonas, som − när han väl är bångstyrig tonåring − avkräver sin mor besked om vem fadern egentligen är, en hjälte som hon sagt eller något mycket värre? Blodshämnden är hos Yonas ännu en verksam tanke som Adriana vill bryta.

När Yonas väl möter fadern är denne bländad och hans hämndlust avbryts, försoningen med modern blir möjlig. Här ekar inte bara Kain och Abel, som Adriana nämner med hoppet att Yonas inte ska bli brodermördaren Kain. Den blinde Tsargo är också en Oidipus-figur, möjligen har han bländat sig själv i skam. I Aiskylos Orestien, som aldrig nämns men vibrerar i skeendet, upphör hämndspiralerna med en omröstning. Här bryts spiralen av en förhandling mellan Adriana, hennes syster Refka och Yonas.

På Norrlandsoperan, som märkvärdigt och föredömligt nog blir det första svenska operahuset att iscensätta en opera av Kaija Saariaho, har Dan Turdén gjort en verktrogen uppsättning. Librettots scenanvisningar respekteras med det enda tillägget att två barn som vid några tillfällen mellan ett par av verkets sju scener mimiskt ekar konflikten (i och för sig onödigt). Kari Gravklevs stiliserade murar i grått och svart är både hus och ruiner, och den bronsfärgade solskiva i fonden som mot slutet sakta stiger upp kan ses som ett symboliskt hopp. I hörnen på scenen finns också fyra slagverkare på varsin plattform, och kören hörs från balkongen. Publiken sitter inbäddad av Saariahos klangmättade toner.

Hege Gustava Tjønn, Jonah Spungin och Emma Sventelius. Foto: Mats Bäcker.

Regins tempo följer musiken och texten, en stillsam men koncentrerad rörelse där blodshämnd, skuld och försoning flätas samman. Saariahos musik har en kraft som inte alltid kräver forte eller tutti. Hennes tonspråk ger de olika rollerna sin specifika prägel. Orden de sjunger är endast toppen på de inre känslorna och de ofärdiga tankarnas isberg. Amin Maaloufs libretto följer skickligt detta musikaliska isberg, orden liksom smälter i struparna hos sångarna.

De fyra solisterna är utmärkta. Emma Sventelius som Adriana har en stark sopran med god karaktär, Hege Gustava Tjønn som Refka har ett bett och en närvaro som endast sviktar några gånger i de mer recitativliknande partierna. Jonah Spungins baryton som Tsargo är mild men bär fint genom orkestern, och tenoren hos Joshua Owen Mills Yonas har en attack och vacker ilska i rösten som ligger tätt intill rollen. Ville Matvejeff leder den stora orkestern med god hand. Det är kanske lite orättvist att jämföra med Esa-Pekka Salonen, som dirigerade vid Parispremiären, men sammanhållningen, de exakta konturerna, saknas ibland på Norrlandsoperan.

Detta är dock endast en marginalanteckning i en fullgod uppsättning av en av vår tids stora operakompositörer, fast det dröjde likväl över två decennier – Saariahos första opera, L’Amour de loin, är från 2000 – innan någon av hennes fem operor korsade gränsen till Sverige.

Claes Wahlin

Saariaho: Adriana Mater

Sverigepremiär 28 mars 2023.

Dirigent: Ville Matvejeff

Regi: Dan Turdén

Scenografi och kostymdesign: Kari Granklev

Ljusdesign: William Wenner

Maskdesign: Angelica Ekeberg

Solister: Emma Sventelius, Hege Gustava Tjønn, Joshua Owen Mills, Jonah Spungin. 

www.norrlandsoperan.se

Adriana Mater spelas t.o.m. 25 april.

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer