Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Snösystern på Operaverkstan, Malmö Opera

Conny Thimander och Helena Magnusson. Foto: Jonas Persson
Magnus Johansson är till vardags notbibliotekarie på Malmö Opera och han debuterar nu som operatonsättare med barnoperan Snösystern. Den bygger på en bok av den norska författaren Maja Lunde, känd genom den internationella succén Binas historia. Snösystern är en ambitiös satsning, ett timslångt stycke musikteater snarare än opera kring ett mycket allvarligt ämne, en familj som håller på att gå i upplösning sedan ett av de tre barnen i familjen avlidit. Föräldrarna (Nils Gustén och Josefine Andersson) vandrar apatiskt omkring utan att orka bry sig om de två kvarvarande barnen. Julian (Conny ...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Magnus Johansson är till vardags notbibliotekarie på Malmö Opera och han debuterar nu som operatonsättare med barnoperan Snösystern. Den bygger på en bok av den norska författaren Maja Lunde, känd genom den internationella succén Binas historia.

Snösystern är en ambitiös satsning, ett timslångt stycke musikteater snarare än opera kring ett mycket allvarligt ämne, en familj som håller på att gå i upplösning sedan ett av de tre barnen i familjen avlidit. Föräldrarna (Nils Gustén och Josefine Andersson) vandrar apatiskt omkring utan att orka bry sig om de två kvarvarande barnen. Julian (Conny Thimander) vill försöka rädda den annalkande julen för familjen, inte minst för lillasystern (Kristine Nowlain). Han möter ett par udda figurer, Hedvig (Helena Magnusson) och ”Gubben” (Nils Gustén), som på något sätt lyckas hjälpa Julian att återge hoppet om en framtid för familjen.

Nils Gustén och Max Lörstad. Foto: Jonas Persson

Det är en ganska oklar historia, och Linda Mallik, som regisserar, har inte riktigt klarat av att tydliggöra den; en hel del som händer på scenen är rätt förbryllande. Samtidigt berättas historien med omsorg om detaljerna och med många finurliga små scentricks och eleganta scenlösningar på Verkstans lilla black boxscen. Bakgrundsprojektionerna (Johannes Ferm Winkler) är ofta vackra och suggestiva.

Magnus Johanssons musik är piggt fantasifull och eklektisk med inspiration från många håll och aldrig billigt insmickrande. Den omhänderhas med entusiasm av en trio på klaver, klarinett/basklarinett och cello.

Det är fint att Malmö Opera satsar så seriöst på ny barnopera, synd att man inte riktigt lyckats med dramaturgin.

Lennart Bromander 

Johansson: Snösystern

Premiär 3 december 2022.

Musiker: Max Lörstad (piano), Blagoj Lamnjov (klarinett) och Viktor Nordliden (cello)
Regi: Linda Mallik
Scenografi, kostym- och maskdesign: Karin Betz
Rörelseinstruktör: Sara Ekman
Ljus: Johanna Svensson
Libretto: Anna Berg/Magnus Johansson
Solister: Conny Thimander, Helena Magnusson, Nils Gustén, Kristine Nowlain, Josefine Andersson.

www.malmoopera.se

 

Fler Recensioner från OPERA