Nyheter

Urpremiär för operan Andefabriken på Vadstena slott i sommar

Vadstena slott. Foto: Markus Gårder

Andefabriken utspelar sig under det sena 1800-talet då samhällsordningen är stadd i hastig förvandling. Med inspiration från medier, som de tre systrarna Fox (Minna Tägil, Rebecka Wallroth och Amie Foon) och ockultisten Madame Blavatsky (Ingrid Tobiasson), uppfinnaren Thomas Edison och utbrytarkungen Harry Houdini, vill operan fånga människans längtan efter något som är större än det vanliga livet. Vilken plats har mystiken i en avmystifierad värld? Föder maktlöshet i den verkliga världen maktanspråk i den andliga? Andefabriken är en humoristisk, otäck opera om girighet och längtan. I övriga roller: David Risberg, Clifford Lewis, Mattias Gunnari och Gustav Johansson.

Daniel Nelson (Stolthet och fördom, 2011 i Vadstena) har komponerat. Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman (Näsflöjten, 2009) har skrivit librettot. Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare och vd Nils Spangenberg regisserar, Bengt Gomér (Four Nights of Dream, 2008) är scenograf och ljusdesigner medan Nina Sandström (Maskerad kärlek, 2022) är kostymdesigner. Anne-Charlotte Reinhold är peruk- och maskdesigner. Dirigenten Joachim Gustafsson debuterar som musikalisk ledare vid Vadstena-Akademien.

Andefabriken är Vadstena-Akademiens trettioåttonde beställningsverk sedan starten 1964. Uruppförandet äger rum den 21 juli 2023 i Bröllopssalen på Vadstena slott. Operan sjungs på svenska och spelas till och med den 9 augusti.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA