In Memoriam

Jürgen Flimm 1941–2023

Jürgen Flimm. Foto: Thomas Lohnes.

Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi. I slutet av 1960-talet blev regiassistent vid Münchner Kammerspiele. Därefter följde många regiuppdrag på en rad tyska teaterscener. Flimms favoritdramatiker var Tjechov.

1979 utsågs han till chef för Schauspiel Köln. Därefter följde 15 framgångsrika år som chef för Thalia Theater i Hamburg, där han konstnärligt lyfte fram den teatern till en av Tysklands mest ledande och innovativa scener. Flimm var också chef för Ruhrtriennalen och Salzburgfestspelen.

Flimms första operaregi var det första tyska framförandet Luigi Nonos Al gran sole carico d’amore på Frankfurtoperan 1978 – ett portalverk inom samtidsopera. Flimm kom också att samarbeta med dirigenter som Nikolaus Harnoncourt och Daniel Barenboim. År 2000 satte Flimm upp Nibelungens ring vid festspelen i Bayreuth med dirigenten Giuseppe Sinopoli.

Jürgen Flimm regisserade även på Teatro alla Scala i Milano, Covent Garden i London och på Metropolitan Opera i New York, där hans iscensättning av Beethovens Fidelio blev mycket lovordad.

Jürgen Flimm led av hjärtproblem och lördagen den 4 februari avled han i sitt hem utanför Hamburg.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA