In Memoriam

John Aler 1949–2022

John Aler som Ferrando i Cosí fan tutte.

Den amerikanske tenoren John Aler har avlidit 73 år gammal. Han var mest känd för sina tolkningar i operaverk av Mozart, Rossini, Donizetti, Bellini och Händel. Han var född i Baltimore. Aler studerade vid Juilliard School i New York 1972–76 och även vid Tanglewood Music Center.

Operadebuten skedde 1977 som Ernesto i Donizettis Don Pasquale på Juilliard. Han vann första pris i sångtävlingen Concours International de Chant i Paris. Sedan följde Belmonte i Enleveringen ur seraljen i Santa Fe och samma roll gjorde han vid sin Europadebut på La Monnaie i Bryssel 1979. På Covent Garden i London debuterade han 1986 som Ferrando i Così fan tutte, följt av Percy i Donizettis Anna Bolena.

John Aler sjöng på all världens ledande operascener, som Deutsche Oper i Berlin, Bayerische Staatsoper i München, Hamburgische Staatsoper i Hamburg, Wiener Staatsoper, Opéra de Lyon, Grand Théâtre de Genève och Washington National Opera samt vid festspelen i Glyndebourne och Salzburg. Därutöver hade han en mycket omfattande konsertrepertoar och han framträdde med elitorkestrar som New York Philharmonic Orchestra, Berliner Philharmoniker och Gewandhausorchester i Leipzig.

John Aler hade en hög lyrisk tenor som gjorde honom som klippt och skuren för den franska 1800-talsrepertoaren. Han förekommer flitigt på skiva i verk som Adolphe Adams opéras comiques Postiljonen från Longjumeau och Le Toréador, båda på EMI samt titelrollen i Rossinis Le comte Ory, Aubers Den stumma från Portici, Händels Semele och Messias, Rameaus Les Boréades med Gardiner, Glucks Ifigenia i Aulis, Ferrando i Bernard Haitinks Così-inspelning, Offenbachs Sköna Helena, Bizets Pärlfiskarna och Lehárs Glada änkan. Han vann fyra Grammy men blev av någon outgrundlig anledning aldrig engagerad av Metropolitan Opera i New York.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA