Kommande säsong

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kungliga Operan 250 år

Melancholia. Foto: Kungliga Operan/Elisabeth Toll.
Temat för jubileumsåret 2023 är ”dåtid, nutid och framtid”, det inleds den 18 januari för att fira den första operan på svenska språket för 250 år sedan. Detta sker med en jubileumsgala i form av en intensiv tidsresa i två akter med nyskriven text av Carina Burman, Martina Montelius och Sara Stridsberg. Här bjuds på Glucks 1700-talsbalett Don Juan, Wagnersång av Nina Stemme, koreografi av Alexander Ekman och mycket mer. Spelkvällar: 18, 20 och 21 januari. Stephen Sondheims musikal Sweeney Todd får premiär den 28 januari, i regi av operachefen Michael Cavanagh. Ola Eliasson gestaltar ...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Temat för jubileumsåret 2023 är ”dåtid, nutid och framtid”, det inleds den 18 januari för att fira den första operan på svenska språket för 250 år sedan. Detta sker med en jubileumsgala i form av en intensiv tidsresa i två akter med nyskriven text av Carina Burman, Martina Montelius och Sara Stridsberg. Här bjuds på Glucks 1700-talsbalett Don Juan, Wagnersång av Nina Stemme, koreografi av Alexander Ekman och mycket mer. Spelkvällar: 18, 20 och 21 januari.

Stephen Sondheims musikal Sweeney Todd får premiär den 28 januari, i regi av operachefen Michael Cavanagh. Ola Eliasson gestaltar Sweeney Todd, Karolina Blixt gör den pajbakande Mrs. Lovett och Jeremy Carpenter domare Turpin. Två alternerande dirigenter blir David Angus och David Björkman. Totalt ges 17 föreställningar t.o.m. den 1 april.

Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm sätts upp av Tobias Theorell – Folkoperans konstnärlige ledare. För scenografin svarar LarsÅke Thessman. Dirigent är Simon Crawford Phillips. Brittenoperan fick sin urpremiär i Aldeburgh 1960 och året därpå ägde Sverigepremiären rum på Stora Teatern i Göteborg. Kungliga Operan spelade verket våren 1962. Nu på Operan medverkar bland andra: Rodrigo Sosa Dal Pozzo, Elin Rombo, Johanna Rudström, Vivianne Holmberg, Jihan Shin och David Risberg. Premiär den 29 april och sedan ges verket elva gånger t.o.m. den 25 maj.

Lars von Triers film Melancholia blev en stor framgång 2011. Nu har tonsättaren Michael Karlsson skapat en helaftonsopera av den fascinerande filmen. För librettot svarar Royce Vavrek, som tidigare gjort librettot till Missy Mazzolis operaversion av von Triers Breaking the Waves, som spelades på Vadstena-Akademien i somras. Bland solisterna återfinns sopranen Lauren Snouffer som Justine, Rihab Chaieb som Claire och Anne Sofie von Otter som den iskalla modern Gaby. Sverigepremiär den 7 oktober och sedan ges operan ytterligare fyra gånger t.o.m. den 18 oktober.

Årets sista operapremiär blir en nyuppsättning av Don Giovanni den 14 december, i regi av Michael Cavanagh. Jeremy Carpenter gör titelrollen, Ola Eliasson Leporello, Nicole Cabell Donna Anna och Johanna Rudström Donna Elvira. Nil Venditti dirigerar.

Barnboksförfattaren Pija Lindenbaum samarbetar återigen med tonsättaren Niklas Brommare i Var är smörgåsen? – en helt ny opera för barn i lågstadieåldern. Tidigare har duon gjort När då då för Unga på Operan. Den nya barnoperan baseras på en märklig händelse där en japansk man plötsligt upptäckte att det försvann mat ur hans kylskåp – och det visade sig att en okänd kvinna hade bosatt sig i hans klädkammare. Premiär den 22 april.

Short Stories IV är Operans utvecklingsprojekt, där tre svenska tonsättare får i uppdrag att skriva en cirka 20 minuter lång enaktsopera var. Christoper Elgh svarar för Ada, Kristina Forsman för Morfar, kom ut och Martin Virin gör Bagatelle. Han svarar både för musik och text. Premiär den 4 juni på Rotundan.

I repertoaren återkommer Tosca (nypremiär den 18 februari) och här alternerar Malin Byström med Christina Nilsson, som gör sin Toscadebut. Tjajkovskijs Spader dam ges konsertant fyra gånger: 20, 24, 30/3 och 6/4. I rollistan: Aleksandr Antonenko (Hermann), Yana Kleyn (Lisa) och Anne Sofie von Otter (Grevinnan). Alan Gilbert dirigerar Hovkapellet.

Salome i Sofia Jupithers regi och LarsÅke Thessmans scenografi får nypremiär den 13 maj. Vår internationellt framgångsrika sopran Elisabet Strid sjunger Salome, Lukasz Golinski (Jochanaan), Jesper Taube (Herodes) och Miriam Treichl (Herodias). Alternerande dirigenter är Alan Gilbert och John Fiore.

Höstsäsongen inleds den 25 augusti med Puccinis Madama Butterfly med gästen Eri Nakamura i titelrollen. Constantin Trinks gästdirigerar.

Richard Strauss Elektra, i Staffan Valdemar Holms regi, får nypremiär den 23 september. Ingela Brimberg sjunger Elektra, Christina Nilsson (Chrysothemis), Katarina Leoson (Klytaimnestra) och Jeremy Carpenter (Orestes). Alan Gilbert dirigerar.

Verdis Rigoletto, i Sofia Jupithers regi, får nypremiär den 11 november. KarlMagnus Fredriksson sjunger Rigoletto och Elin Rombo Gilda. Vem som gör Hertigen är inte klart i skrivande stund. John Fiore dirigerar.

 

Fler Kommande säsong från OPERA