Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Pesaro Rossini Opera Festival

Juan Diego Flórez i Le Comte Ory. Foto: Monica Bacelli
När Juan Diego Flórez som den notoriskt kvinnojagande greven Ory i första akten gör sin entré förklädd till helig eremit så gör han det från ett jättelikt halvt krossat äggskal. I enormt grått hår- och skäggburr framstår han som en parodisk gammaltestamentlig Moses. Inte ens de små hornen − som i Michelangelos Moses-skulptur − fattas. I den munderingen kommer han med växlande framgång i sina förförelseförsök att agera biktfader till traktens alla kvinnor, inklusive den högt eftertraktade och oåtkomliga grevinnan Adèle. Rossinis sista komiska mästerverk från 1828 bygger på en medeltid...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

När Juan Diego Flórez som den notoriskt kvinnojagande greven Ory i första akten gör sin entré förklädd till helig eremit så gör han det från ett jättelikt halvt krossat äggskal. I enormt grått hår- och skäggburr framstår han som en parodisk gammaltestamentlig Moses. Inte ens de små hornen − som i Michelangelos Moses-skulptur − fattas. I den munderingen kommer han med växlande framgång i sina förförelseförsök att agera biktfader till traktens alla kvinnor, inklusive den högt eftertraktade och oåtkomliga grevinnan Adèle.

Rossinis sista komiska mästerverk från 1828 bygger på en medeltida fransk ballad om den ökände greven av Ory som tillsammans med sina mannar, utklädda till nunnor, ges tillträde till grevinnan Adèles slott, där traktens kvinnor väntar på de från korståget hemvändande riddarna.

Den argentinske regissören/scenografen Hugo de Ana har gjort sig känd för monumentala operascenografier med jättelika skulpturer och arkitektoniska former. I Le comte Ory låter han Hieronymus Boschs ”Lustarnas trädgård” bli utgångspunkt för sin uppsättning. Målningen i form av altartriptyk skildrar människans existens från Adam och Eva till helvetet. Den centrala delen, som har givit namn åt målningen, skildrar ett typiskt pandemonium, ett surrealistiskt paradis med ett myller av djur, nakna människor och absurda former.

Juan Diego Flórez och Julie Fuchs i Le Comte Ory. Foto: Maria Kataeva

Ganska länge lät man sig entusiasmeras av de påhitt som oupphörligt serverades, men som till slut kom att digna under en uppsjö av gags och teatrala effekter. Många ifrågasatte om de Ana överhuvudtaget hade läst texten.

Flórez’ har inte bara höjt Rossinitenorens status till en ny och självständig nivå, han är också en underbart fullfjädrad komiker på scen. Här får han i sanning utlopp för sina komiska talanger. Sångligt excellerar Flórez fortfarande med en rörlighet och friskhet som inte har anfrätts av senare års övergång till en tyngre och mer dramatisk repertoar. Julie Fuchs, som grevinnan Adèle, imponerar med att med makalös träffsäkerhet pricka av varenda ton i sitt koloraturbemängda parti. Övertygar vokalt gör också Maria Kataeva som pagen Isolier, Orys mer lyckosamma rival, barytonen Andrzej Filonczyk som vännen Raimbaud och basen Nahuel di Pierro. Det mest minnesvärda sceniska intrycket förutom Flórez kom dock från veteranen Monica Bacelli som Ragonde, Adèles slottsväktare. Diego Matheuz ledde Italienska Radions Symfoniorkester belevat och kompetent dock utan den krydda och energi som måste till för Rossini.

ROSSINI: LE COMTE ORY

Premiär 9 augusti, besökt föreställning 16 augusti 2022.
Dirigent: Diego Matheuz
Regi, scenografi och kostym: Hugo de Ana
Kormästare: Giovanni Farina
Solister: Juan Diego Flórez, Andrzej Filonczyk, Nahuel di Pierro, Julie Fuchs, Monica Bacelli, Maria Kataeva, Anna-Doris Capitelli.

Dmitry Korchak, Eleonora Buratto och Enea Scala i Otello. Foto: Amati Bacciardi

Otello har alltid setts som en av Rossinis främsta seriösa operor och var under hela 1800-talet en av hans mest spelade innan 1900-talets belcantomobbning och Verdi/Boitos version förpassade Rossinis till operakuriositeternas museum. Dock inte helt, tredje akten med Desdemonas videvisa har alltid setts som en av Rossinis mest helgjutna skapelser.

Hundhuvudet för operans tillkortakommanden har som så ofta fått bäras av librettisten Francesco Berio di Salsa. Denne Shakespeareälskande adelsman i Neapel, där operan hade sin premiär 1816, har ansetts helt ha fuskat bort det väsentliga motivet i den Shakespeareanska förlagan – sådant som Otellos mänskliga förfall genom svartsjuka eller Jagos ondsinta intrigspel – och trivialiserat den till en standardiserad melodram där tre rivaliserande tenorer, Otello, Jago och Rodrigo, slåss om Desdemona.

Här i Pesaro har regissören Rosetta Cucchi vänt Berio di Salsas dramaturgiska tillkortakommanden till sin fördel och på ett självklart och enkelt sätt skapat en av de mest gripande och engagerande Otello-uppsättningar jag har sett – och då inkluderar jag Shakespeares original och Verdi/Boitos operaversion.

I uvertyren hörs skillnaden till det lama orkesterspelet i Le comte Ory tydligt. Under Rossiniveteranen Yves Abels ledning spelas det med totalnärvaro, precision och lyhördhet. Det projiceras tidningsartiklar över ett kvinnomord med feta braskande rubriker. Mordet på Desdemona är redan ett faktum. Emilia – gripande framställd av Adriana Di Paola – blir en centralgestalt i dramat när hon återvänder sörjande till brottsplatsen och försöker rekonstruera händelseförloppet. Rosetta Cucchi frilägger övertygande något egentligen självklart, något som åtskilliga upplevelser av både Shakespeares tragedi och Verdis geniala operaadaption inte lyckats förmedla. Sällan har man sett en operauppsättning där kvinnors utsatthet med enkla medel nått en sådan angelägenhetsgrad som här.

Evgeny Stavinsky, Eleonora Buratto, Dmitry Korchak, och Enea Scala i Otello. Foto: Amati Bacciardi

Denna Desdemona får helt enkelt på käften hela tiden: av fadern Elmiro, Otello och Rodrigo – alla verkar de ha goda skäl till att misshandla henne. Trots sitt utsatta läge bland dessa våldsamma män står Desdemona, Eleonora Buratto rakryggad och medveten. Burattos och Cucchis läsning formar sig till en grav anklagelseakt och gripande protest mot kvinnovåld. Här kulminerar det i en bild där hela den kvinnliga kören ställer sig mot publiken och höjer armen i en avvärjande gest mot den kommande käftsmällen, en gest som Desdemona förgäves måste använda många gånger. Burattos expansiva sopran med rasande kraftfulla koloraturutbrott ger oss ett helt annat intryck än tredje aktens uppgivna
offerlamm.

Rossini låter i sina mogna seriösa operor olika tenorala rösttyper konfronteras mot varandra för att psykologiskt och dramatiskt fördjupa rollgestaltningen. Ingenstans är det så tydligt som i Otello. I Pesaro
hade man en idealisk tenortersett: Dmitry Korchak som Rodrigo visar med höga nervösa koloraturer sin totala besatthet av Desdemona, Enea Scalas mörkare tenor är perfekt för att skildra Otellos våldsamhet och utanförskap, veteranen Antonino Siragusa som Iago gör än en gång en av sina oöverträffade gestaltningar av lismande Rossinibovar. Basen Evgeny Stavinsky är en fullt kompetent Elmiro – det är förståeligt att han inte riktigt kan hävda sig i detta massiva tenorsmatter.

ROSSINI: OTELLO

Premiär 11 augusti, besökt föreställning 18 augusti 2022.
Dirigent: Yves Abel
Regi: Rosetta Cucchi
Scenografi: Tiziano Santi
Kostym: Ursula Patzak
Kormästare: Giovanni Farina
Solister: Eleonora Buratto, Adriana Di Paola, Dmitry Korchak, Enea Scala, Antonino Siragusa, Evgeny Stavinsky, Julian Henao Gonzalez, Antonio Garés.

www.rossinioperafestival.it

 

 

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer