Nyheter

Svenska Wagner-Sällskapets Bayreuthstipendium för 2023

Amanda Liljefors och Georg Källström. Foto: Hans L beeck.

Svenska Wagner-Sällskapet genomförde sin årliga tävling den 23 oktober i år för att utse 2023 års Bayreuthstipendiat. Ett delat förstapris gick till sopranerna Rebecka Elsgard och Amanda Liljefors, som får varsitt stipendium. Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa års festspel i Bayreuth. Finanseringen sker i samarbete med Gålöstiftelsen

Elsgard sjöng upp med ”Einsam in trüben Tagen” ur Lohengrin och Griegs ”Jeg elsker dig”, i vilken hon ackompanjerade sig själv på pianot. Liljefors sjöng ”Schmerzen” ur Wesendonck-sångerna och ”O Sachs, mein Freund!” ur Mästersångarna i Nürnberg.

Deltog i denna tävling gjorde sex sopraner, en mezzosopran, två basbarytoner och två tenorer. Årets jury bestod av föreningens ordförande Marianne von Hartmansdorff och Gunnel Bohman, Frank Bruzelius, Katarina Leoson, Ola Ottosson samt Evabritt Selén.

En nyinstiftat ”Publikens pris”, en engångssumma, gick till tenoren Georg Källström, som sjöng ”In fernem Land” ur Lohengrin och den svenska versionen av ”E lucevan le stelle” (”Jag minns stjärnorna lyste”) ur Puccinis Tosca.

Vid flygeln ackompanjerade genomgående Christine Morgan.

Svenska Wagner-Sällskapets Bayreuthstipendium har funnits i 50 år och hittills har det delats ut till sammanlagt 73 sångare, bland vilka återfinns namn som Ingrid Tobiasson, Lars Cleveman, Hillevi Martinpelto, Katarina Dalayman, Iréne Theorin, Anna Larsson, Elisabet Strid och Michael Weinius.

 Hans L Beeck

Fler Nyheter från OPERA