Nyheter

Eugenia Babich Wagnerstipendiat i Göteborg

Eugenia Babich. Foto: Göran Gademan.

Wagnersällskapet i Göteborg genomförde sin årliga tävling för att utse 2023 års Bayreuthstipendiat. Mezzosopranen/alten Eugenia Babich vann tävlingen 2022, vilken hölls i S:t Jakobs kyrka i Göteborg den 22 oktober. Hon fick även publikens pris. Babich sjöng Erdas ”Weiche, Wotan! Weiche!” ur Rhenguldet och Frickas ”So ist es denn aus mit den ewigen Göttern” ur Valkyrian. Eugenia Babich är född i Belarus och flyttade till Göteborg för två år sedan. I våras sjöng hon i Malmö Operas kör och sedan i höstas i Göteborgsoperans kör. Juryns motivering: ”Med en magnifikt stor Wagnerklang känns hon som en självklar vinnare. Hennes lätthet för att tolka två diametralt olika Wagnerdamer gör att vi ser en fin framtid för henne inom Wagnerfacket.” Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa års festspel i Bayreuth.

Vid samma tävling erhöll mezzon Julia Andersson och sopranen Marta Cecilia Saelöen delat andra pris. Julia Andersson är utbildad vid Operahögskolorna i Göteborg och Stockholm samt har studerat vid Opernstudio i Bern och Biel, Schweiz. Hon kommer närmast från Malmö Opera, där hon gjort en roll i Lars Johan Werles Väntarna vid Operaverkstan. Vid tävlingen sjöng hon Octavians inledning ”Wie du warst” ur Strauss Rosenkavaljeren samt Andra nornans ”Treu beratner Verträge Runen” ur Wagners Ragnarök. Juryns motivering: ”Med en fri, mycket skönklingande röst ställer hon en fin operakarriär i utsikt där säkert en eller annan norna eller valkyria kan dyka upp.”

Slutligen Marta Cecilia Saelöen, som för närvarande studerar kammaropera på avancerad nivå med sångprofessor Lena Hellström-Färnlöf på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet i Västerås, sjöng Richard Strauss ”Allerseelen” samt Elisabeths hälsningssång ur Tannhäuser. Hon fick motiveringen ”För ett lovande röstmaterial som låter hälsa att en Wagnersopran kan vara i vardande.” Saelöen har också studerat två år vid Vadstena sång- och pianoakademi för Anders Düring. Hon tog sin kandidatexamen i musik vid Musik- och operahögskolan i Västerås.

Årets jury bestod av Maximilian Schattauer, musikagent, Annalena Persson, artistchef på Göteborgsoperan, Göran Gademan, dramaturg och castingsamordnare på Göteborgsoperan samt Ann Christin Eriksson, ordförande i Wagnersällskapet i Göteborg. Vid tillfället blev Maximilian Schattauer ny hedersmedlem i sällskapet. Pianister var Martin Andersson och Lisa Fröberg.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

7 december 2023

Così fan tutte spelas nästa säsong på Malmö Opera
Säsongen 2024/25 ger Malmö Opera den danska regissören Katrine Wiedemanns originella iscensättning av Mozarts Così fan tutte. I hennes version arbetar Don Alfonso på IKEA. Efter många år i jobbet är han trött på alla ungdomar som går omkring med blågula kassar och lyckliga leenden, hand i hand med sina framtida ex.

Läs mer

Nyheter

6 december 2023

Helle Solberg ny vd på Norrlandsoperan
Helle Solberg kommer från Kungliga Operan där hon varit orkesterchef sedan 2015. Hon tillträder som vd för Norrlandsoperan i Umeå den 1 maj 2024 och ersätter Erik Mikael Karlsson som utsetts till ny vd och chef för Malmö Live Konserthus och Malmö symfoniorkester.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

Norrlandsoperan får tio miljoner för nytt operaprojekt
Norrlandsoperan i Umeå har tilldelats tio miljoner kronor av Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) för att genomföra operaprojektet The Galloping Cure. Det är ett av sju utvalda projekt som genom satsningen RJ Konst och kultur skapas med inspiration från forskning. Projektet ska genomföras inom tre år med start under 2024.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

"Nu tändas tusen juleljus" i Katarina kyrka ...
... när Kungliga Operans Solistklubb med gäster sjunger in julen lördagen den 16 december kl. 17.30.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

Christian Thielemann dirigerar återigen i Bayreuth
Christian Thielemann är en välrenommerad Wagnerinterpret och sommaren 2025 dirigerar han åter Lohengrin vid festspelen i Bayreuth. Då blir det en repris på Yuval Sharons Lohengrin-uppsättning, som hade premiär 2018 och som senast spelades sommaren 2022.

Läs mer

Nyheter

22 november 2023

Martyna Szymczak ny assisterande dirigent på Göteborgsoperan
Den unga polska dirigenten Martyna Szymczak blir ny assisterande dirigent på Göteborgsoperan. Kontraktet löper från hösten 2024 till och med våren 2026.

Läs mer

Nyheter

21 november 2023

Staffan Liljas sjunger barockopera i Genève och Timișoara 
Den här veckan är Staffan Liljas i Timișoara i Rumänien för att framföra Händels Acis och Galatea, där han gör cyklopen Polyphemus roll. Timișoara är i år Europas kulturhuvudstad.

Läs mer

Nyheter

17 november 2023

Ivan Repušić ny chefsdirigent på Oper Leipzig
Den krotaiske dirigenten Ivan Repušić (f. 1978) tillträder sin tjänst som Generalmusikdirektor säsongen 2025/26, men redan i slutet av den här månaden dirigerar han Trollflöjten i Leipzig.

Läs mer

Nyheter

17 november 2023

Jens Persson Hertzman och Hulda Lind Jóhannisdóttir – årets Gunn Wållgren-stipendiater
Barytonen Jens Persson Hertzman och Hulda Lind Jóhannisdóttir har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Wållgrens minnesfond har som ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare vid Dramaten och en sångare vid Kungliga Operan.

Läs mer

Nyheter

13 november 2023

Helena Schuback tilldelas Mogrenpriset i musik 2023 ...
... med en prissumma på 250 000 kronor, för sin växande röst och stora potential för ny och krävande repertoar.

Läs mer

Nyheter

10 november 2023

Aivis Greters blir förste gästdirigent på Göteborgsoperan
Den unge lettiske dirigenten Aivis Greters blir Göteborgsoperans förste gästdirigent från hösten 2024 till sommaren 2027. År 2022 anställdes Greters som assisterande dirigent på teatern.

Läs mer

Nyheter

10 november 2023

Johannes Gustavsson ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Jönköpings Sinfonietta
Johannes Gustavsson kommer att ansvara för Sinfoniettans musikaliska inriktning och programutbud under de kommande säsongerna. Han inledde sin musikkarriär som violast och tog sitt dirigentdiplom vid Norges Musikhögskola i Oslo.

Läs mer

Nyheter

27 oktober 2023

Maria Sveinungsen Wagnerstipendiat i Göteborg
Wagner-Sällskapet i Göteborg genomförde sin årliga tävling den 15 oktober för att utse 2024 års Bayreuthstipendiat. Nio sångare deltog. Den norska mezzosopranen Maria Sveinungsen vann tävlingen, vilken hölls i S:t Jakobs kyrka i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

24 oktober 2023

Susanne Rydén ny konserthuschef och vd för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna
Hon efterträder Stefan Forsberg, som efter 21 år som mycket framgångsrik konserthuschef – valt att pensionera sig sommaren 2024. Rydén har efter den egna musikerkarriären haft ledande roller i svenskt musikliv.

Läs mer

Nyheter

22 oktober 2023

Svenska Wagner-Sällskapets Bayreuthstipendium för 2024
Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa sommars festspel i Bayreuth för båda stipendiater.

Läs mer

Nyheter

21 oktober 2023

Göteborgsoperan vann guld i Svenska Designpriset
En innovativ film med Göteborgsoperans sångare, dansare och musiker har vunnit guld i Svenska Designpriset. ”Genom ett innovativt och lyckat visuellt grepp, där resultatet förflyttar oss närmare de känslor vi upplever som publik och människor än vad en klassisk filmruta med självklara objekt i skarpt fokus vanligtvis gör. Vilken föreställning speglar dig? blir en fråga som lockar oss till biljettköp.”

Läs mer