Nyheter

Eugenia Babich Wagnerstipendiat i Göteborg

Eugenia Babich. Foto: Göran Gademan.

Wagnersällskapet i Göteborg genomförde sin årliga tävling för att utse 2023 års Bayreuthstipendiat. Mezzosopranen/alten Eugenia Babich vann tävlingen 2022, vilken hölls i S:t Jakobs kyrka i Göteborg den 22 oktober. Hon fick även publikens pris. Babich sjöng Erdas ”Weiche, Wotan! Weiche!” ur Rhenguldet och Frickas ”So ist es denn aus mit den ewigen Göttern” ur Valkyrian. Eugenia Babich är född i Belarus och flyttade till Göteborg för två år sedan. I våras sjöng hon i Malmö Operas kör och sedan i höstas i Göteborgsoperans kör. Juryns motivering: ”Med en magnifikt stor Wagnerklang känns hon som en självklar vinnare. Hennes lätthet för att tolka två diametralt olika Wagnerdamer gör att vi ser en fin framtid för henne inom Wagnerfacket.” Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa års festspel i Bayreuth.

Vid samma tävling erhöll mezzon Julia Andersson och sopranen Marta Cecilia Saelöen delat andra pris. Julia Andersson är utbildad vid Operahögskolorna i Göteborg och Stockholm samt har studerat vid Opernstudio i Bern och Biel, Schweiz. Hon kommer närmast från Malmö Opera, där hon gjort en roll i Lars Johan Werles Väntarna vid Operaverkstan. Vid tävlingen sjöng hon Octavians inledning ”Wie du warst” ur Strauss Rosenkavaljeren samt Andra nornans ”Treu beratner Verträge Runen” ur Wagners Ragnarök. Juryns motivering: ”Med en fri, mycket skönklingande röst ställer hon en fin operakarriär i utsikt där säkert en eller annan norna eller valkyria kan dyka upp.”

Slutligen Marta Cecilia Saelöen, som för närvarande studerar kammaropera på avancerad nivå med sångprofessor Lena Hellström-Färnlöf på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet i Västerås, sjöng Richard Strauss ”Allerseelen” samt Elisabeths hälsningssång ur Tannhäuser. Hon fick motiveringen ”För ett lovande röstmaterial som låter hälsa att en Wagnersopran kan vara i vardande.” Saelöen har också studerat två år vid Vadstena sång- och pianoakademi för Anders Düring. Hon tog sin kandidatexamen i musik vid Musik- och operahögskolan i Västerås.

Årets jury bestod av Maximilian Schattauer, musikagent, Annalena Persson, artistchef på Göteborgsoperan, Göran Gademan, dramaturg och castingsamordnare på Göteborgsoperan samt Ann Christin Eriksson, ordförande i Wagnersällskapet i Göteborg. Vid tillfället blev Maximilian Schattauer ny hedersmedlem i sällskapet. Pianister var Martin Andersson och Lisa Fröberg.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA