Nyheter

Eugenia Babich Wagnerstipendiat i Göteborg

Eugenia Babich. Foto: Göran Gademan.

Wagnersällskapet i Göteborg genomförde sin årliga tävling för att utse 2023 års Bayreuthstipendiat. Mezzosopranen/alten Eugenia Babich vann tävlingen 2022, vilken hölls i S:t Jakobs kyrka i Göteborg den 22 oktober. Hon fick även publikens pris. Babich sjöng Erdas ”Weiche, Wotan! Weiche!” ur Rhenguldet och Frickas ”So ist es denn aus mit den ewigen Göttern” ur Valkyrian. Eugenia Babich är född i Belarus och flyttade till Göteborg för två år sedan. I våras sjöng hon i Malmö Operas kör och sedan i höstas i Göteborgsoperans kör. Juryns motivering: ”Med en magnifikt stor Wagnerklang känns hon som en självklar vinnare. Hennes lätthet för att tolka två diametralt olika Wagnerdamer gör att vi ser en fin framtid för henne inom Wagnerfacket.” Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa års festspel i Bayreuth.

Vid samma tävling erhöll mezzon Julia Andersson och sopranen Marta Cecilia Saelöen delat andra pris. Julia Andersson är utbildad vid Operahögskolorna i Göteborg och Stockholm samt har studerat vid Opernstudio i Bern och Biel, Schweiz. Hon kommer närmast från Malmö Opera, där hon gjort en roll i Lars Johan Werles Väntarna vid Operaverkstan. Vid tävlingen sjöng hon Octavians inledning ”Wie du warst” ur Strauss Rosenkavaljeren samt Andra nornans ”Treu beratner Verträge Runen” ur Wagners Ragnarök. Juryns motivering: ”Med en fri, mycket skönklingande röst ställer hon en fin operakarriär i utsikt där säkert en eller annan norna eller valkyria kan dyka upp.”

Slutligen Marta Cecilia Saelöen, som för närvarande studerar kammaropera på avancerad nivå med sångprofessor Lena Hellström-Färnlöf på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet i Västerås, sjöng Richard Strauss ”Allerseelen” samt Elisabeths hälsningssång ur Tannhäuser. Hon fick motiveringen ”För ett lovande röstmaterial som låter hälsa att en Wagnersopran kan vara i vardande.” Saelöen har också studerat två år vid Vadstena sång- och pianoakademi för Anders Düring. Hon tog sin kandidatexamen i musik vid Musik- och operahögskolan i Västerås.

Årets jury bestod av Maximilian Schattauer, musikagent, Annalena Persson, artistchef på Göteborgsoperan, Göran Gademan, dramaturg och castingsamordnare på Göteborgsoperan samt Ann Christin Eriksson, ordförande i Wagnersällskapet i Göteborg. Vid tillfället blev Maximilian Schattauer ny hedersmedlem i sällskapet. Pianister var Martin Andersson och Lisa Fröberg.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer

Nyheter

26 april 2023

Sanna Gibbs får Folkoperans vänners soliststipendium 2023
Soliststipendiet 2023 tilldelas sopranen Sanna Gibbs för hennes rollprestation som Fiordiligi i Mozarts Così fan tutte som spelades på Folkoperan våren 2022.

Läs mer