In Memoriam

Ralf Långbacka 1932–2022

Ralf Långbacka.

Den finlandssvenske regissören och manusförfattaren Ralf Långbacka har avlidit fyra månader före sin 90-årsdag. Långbacka tog en filosofie kandidatexamen vid Åbo Akademi 1956. Efter studier i München och Berlin var han sedan verksam vid olika teatrar tills han 1960 blev chef för Åbo svenska teater. Efter regiuppdrag på svenska teaterscener utnämndes han 1971 till chef för finskspråkiga Åbo stadsteater. Under åren 1984–87 var Långbacka konstnärlig ledare för Stadsteatern i Helsingfors. Därefter arbetade han som frilansregissör.

På Göteborgs stadsteater regisserade han flitigt på 1960- och 70-talen. Först ut var en mycket omtalad uppsättning av Tjechovs Onkel Vanja, som gavs vid ett gästspel på Dramaten. Sedan följde i Göteborg: Shakespeares Timon från Aten, Tjechovs Tre systrar och minst ett par Brechtuppsättningar som Herr Puntila och hans dräng Matti med Folke Hjort och Sven Wollter samt Heliga Johanna från slakthusen med Viveka Seldahl i titelrollen.

Tyvärr var jag för ung för att ha kunnat uppleva de här iscensättningarna. Men jag minns tydligt Långbackas uppsättning av Den kaukasiska kritcirkeln 1978 med Viveka Seldahl som Grusche och Ingvar Hirdwall som domaren Azdak. Jag såg även Shakespeares Troilus och Kressida 1981. Här minns jag hans klarsynta analys av verken och sensibla regi utan att det slog över i sentimentalitet. Det var Brecht som var Långbackas läromästare och han ville att publiken skulle se samhället genom skådespelaren …

Långbacka regisserade även opera med lika stor framgång och debuterade med Alban Bergs Wozzeck i det gamla operahuset i Helsingfors 1967. Långt senare regisserade han samma verk på Nationaloperan vid Tölöviken. Långbacka regisserade också operor som Carmen, Don Giovanni, Don Carlos och Macbeth i Helsingfors samt Verdis Otello i Tallinn och Rigoletto i Moskva. Jag såg hans Macbeth i Savonlinna 1994 med Jorma Hynninen och Cynthia Makris som det mordlystna paret.

Långbacka regisserade även Don Giovanni på Kungliga Operan 1988. Den gången var han besviken på den undermåliga scentekniken.

Flera av hans böcker är levande teaterhistoria i form av lärorika och personliga texter om inte minst Brecht och Tjechov, och det är även i högsta grad hans tre memoarvolymer.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer

In Memoriam

2 juli 2023

Kenneth Riegel 1938–2023
Den amerikanske tenoren Kenneth Reigel har avlidit, 85 år gammal. Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggiero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrezej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov.

Läs mer

In Memoriam

20 juni 2023

Gabriele Schnaut 1951–2023
En av våra mest framstående högdramatiska sopraner Gabriele Schnaut har efter en kort tids sjukdom avlidit, 72 år gammal. Hon var född i Mannheim men växte upp i Mainz, där hon redan som barn tog violin- och sånglektioner.

Läs mer

In Memoriam

2 juni 2023

Kaija Saariaho 1952–2023
Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Läs mer

In Memoriam

8 maj 2023

Grace Bumbry 1937–2023
Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen.

Läs mer

In Memoriam

29 mars 2023

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023
Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Läs mer

In Memoriam

21 mars 2023

Virginia Zeani 1925–2023
Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären.

Läs mer

In Memoriam

16 februari 2023

Friedrich Cerha 1926–2023
Den österrikiske tonsättaren, dirigenten och musikpedagogen Friedrich Cerha avled den 14 februari, tre dagar före sin 97-årsdag. Han var född i Wien och var ett musikaliskt underbarn. Han spelade violin redan som sexåring och två år senare komponerade han sina första alster.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2023

Jürgen Flimm 1941–2023
Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi.

Läs mer