In Memoriam

Victor von Halem 1940–2022

Victor von Halem.

Den tyske basen Victor von Halem har efter en lång tids sjukdom avlidit 82 år gammal. Han var född i Berlin men växte upp i Portugal och Italien. Han studerade vid Musikhochschule i München. På rekommendation av Herbert von Karajan debuterade von Halem på Deutsche Oper i Berlin 1965. Här kom han att verka som ensemblemedlem i nästan trettio år, ofta i ledande basroller. Bland hans hundratals roller kan framhållas Sarastro i Trollflöjten, Rocco i Fidelio, Saint-Bris i Hugenotterna, Ramfis i Aida och Filip II i Don Carlos. I Wagnerfacket i ett otal roller, som t.ex. Hagen i Ragnarök, kung Marke i Tristan och Isolde och kung Heinrich i Lohengrin.

Victor von Halem debuterade på Wiener Staatsoper 1978 som Storinkvisitorn i Don Carlos. La Scala-debuten ägde rum 1994 som Hunding i Valkyrian. Vid Spoletofestivalen sjöng han Gurnemanz i Parsifal (1987) och Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg (1992). Vidare gästspel som Lantgreven i Tannhäuser på San Francisco Opera 1994, titelrollen i Den flygande holländaren i Detroit 1997 och Titurel i Parsifal på Bastiljoperan i Paris 2008 och tre år senare även på La Monnaie i Bryssel. Förutom nämnda operascener gästspelade också von Halem i München, Hamburg, vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin, i Rom, Tokyo och vid festspelen i Salzburg.

Victor von Halem utnämndes till Kammersänger i Berlin 2016. Samma år framträdde han på Renaissence-Theater i Berlin tillsammans med Karan Armstrong, René Kollo och Ute Walther i Ronald Harwoods pjäs Kvartetten, som handlar om fyra pensionerade operasångare på ett äldreboende. Victor von Halem avslutade sin karriär efter att ha gjort Orestes uppfostrare i Richard Strauss Elektra på Opéra de Lyon 2017.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA