Nyheter

Ulla Kassius har tilldelats kunglig medalj

Ulla Kassius. Foto: Anna-Karin Ivarsson.

Scenografen och kostymdesignern Ulla Kassius har tilldelats H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band. ”För förtjänstfulla insatser inom svenskt teaterliv”, så lyder motiveringen.

Kassius har bland annat gjort scenografi till långfilmer som Susanne Biers Freud flyttar hemifrån (1991) och Kärlekens himmelska helvete (1993) och verkat på teater- och operascener som Stockholm stadsteaterDramatenNorrlandsoperanUppsala stadsteaterRiksteatern och Teater Galeasen.

Hon har också väckt uppmärksamhet med ett flertal uppsättningar i Göteborg, på Stadsteatern, Angeredsteatern och Backa Teater, ofta utmanande, samhällsengagerade experimentprojekt tillsammans med dramatikern och regissören Mattias Andersson, såsom det flerfaldigt prisbelönta “Brott och straff-projektet” (Brott och straffAtt döda ett tivoli och Dumstrut) (2007), som invigde Backa Teaters nya hus på Lindholmen, The Mental States of Gothenburg (2006), Gangs of Gothenburg och Dramatenproduktionen The Mental States of Sweden (2013).

Hon har också regisserat uppsättningen Pappersgudarna på Angeredsteatern och verkat som scenografilärare på Dramatiska Institutet 1996–2006. För den stora jubileumsutställningen av August Strindberg på Liljevalchs konsthall 2012 verkade hon som konstkurator och scenograf. Senast svarade hon för scenografi och kostymdesign till Folkoperans uppsättning av Ålevangeliet.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA