In Memoriam

Barbro Eberan 1936–2022

Barbro Eberan. Foto: Christoph Eberan.

Filosofie doktorn i germanistik, vetenskapsjournalisten och författaren Barbro Eberan (f. Fallenius) har avlidit 86 år gammal. Hon skrev flera böcker om Tysklands historia och arvet efter nazismen, Förintelsen och andra världskriget men också om tysk kultur och litteratur samt om andra ämnen. På Carlssons bokförlag gav hon ut bland annat böckerna Brunt arv (2015) och Varför kunde det ske? Det finns många förklaringar till Förintelsen (2019). Själv har jag hennes Hur kunde det ske? Myt och motmyt (2013), Förlorade generationer? Tyskarna och skuldfrågan (2014) och Vi är inte färdiga med Hitler på länge än (2002).

Eberan medarbetade regelbundet i Svenska Dagbladet, där hon genom åren publicerat en mängd artiklar Under strecket. Hennes understreckare går att läsa i SvD:s arkiv. Själv har jag sparat några av dem i mina böcker, biografierna om familjen Mann och Golo Mann. Hennes texter var både initierade och djupsinniga men alltid begripliga för läsaren.

Hon medarbetade också regelbundet i Tidskriften OPERA, där hon bland annat recenserade en nyutkommen biografi över dirigenten Wilhelm Furtwängler, skrev krönikor och recenserade operauppsättningar på Hamburgoperan. Sista bidraget blev Achim Freyers uppsättning av Scener ur Goethes Faust med Christian Gerhaher (OPERA nr 1/2019).

I min egenskap av redaktör kom jag att lära känna Barbro privat och även hennes make civilingenjören Christoph. De hade träffats i Cambridge 1955 och paret gifte sig 1959 och sedan dess hade Barbro sin fasta bas i Hamburg. Jag blev inbjuden några gånger till deras landställe i Källby, strax utanför Lidköping, vid Vänern. Det skedde i samband med när jag besökte operaproduktionerna på Läckö slott. Parets generositet var enorm, inte minst när det gällde mat. Vid ett tillfälle hade Christoph plockat svamp i skogen och han bjöd på en alldeles utsökt omelett. En annan gång hade jag förmånen att ha Barbro på middag i Stockholm i samband med något föredrag som hon höll här.

Barbro Eberan var en stor personlighet med starka åsikter, men hon var samtidigt en lyssnande och inkännande människa. Jag har henne i mycket ljust minne.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA