In Memoriam

Teresa Berganza 1933–2022

Teresa Berganza

Den spanska mezzosopranen Teresa Berganza har avlidit, 89 år gammal. Få sångare torde ha gjort en snabbare karriär än hon. Född i Madrid studerade hon sång och piano vid Kungliga Musikkonservatoriet där och belönades med ett första pris i sång 1954. Året därpå gjorde hon sin debutkonsert där till orkester, 23 år gammal. Därefter skedde debuterna slag i slag: Dorabella i Così fan tutte i Aix-en-Provence 1957, samma år La Scaladebut, Cherubin i Figaros bröllop och titelrollen i Rossinis Askungen i Glyndebourne 1958, på Covent Garden i London Cherubin samt Rosina i Barberaren i Sevilla 1959. Då hade hon redan gjort sin Amerikadebut i Dallas som Isabella i Italienskan i Alger och Neris i Cherubinis Medea mot Maria Callas. Med detta hade hon alltså på enbart ett par år byggt upp sin standardrepertoar och debuterat på de största operascenerna.

I flera Mozart- och Rossiniroller var hon under ett antal år utan konkurrens. Det speciella Rossini-mezzofacket gjorde hon särskilt till sitt. Hon sjöng glödande koloraturer med mörk, sensuell klang över hela registret. Då Claudio Abbado gjorde rent hus med tidigare, slentrianmässig Rossini-interpretation återgick han också till att Rosina och Angelina (Askungen) skulle sjungas av en mezzo. De spelade in båda operorna på Deutsche Grammophon. Inspelningarna blev sensationellt mottagna som närmast ouppnåeliga måttstockar för framtiden. Där omges hon av sin generations främsta Rossinisångare som Luigi Alva, Renato Capecchi, Enzo Dara och Paolo Montarsolo. Barberaren, som gått på La Scala med samma sångare, spelades in på film i regi av Jean-Pierre Ponnelle, där ensemblen uppvisar ett hejdlöst glatt spelhumör. Berganza som elegant señorita visar också upp sin påfallande humor, något hon även ofta visade privat enligt många källor.

Tack och lov sammanföll Berganzas karriär med boomen för inspelningar av opera- och konsertrepertoar. Redan innan Abbados Rossinirevolution hade hon spelat in Rosina men också Isabella i Italienskan i Alger under Silvio Varviso på Decca. Hon spelade även in Mozartroller som Cherubin, Dorabella och Sextus i Mozarts Titus mildhet (två gånger, varav den första under István Kertész på Decca uppvisar en övermänsklig snabbhet i Sextus koloraturer).

Ytterligare en legendarisk inspelning blev som Ruggiero i Händels Alcina på Decca mot Joan Sutherland, där den sistnämndas make Richard Bonynge naturligtvis dirigerar. Men Berganza hade ett viktigt ben även i konsertrepertoaren med äldre verk som Pergolesis Stabat Mater och Vivaldis Gloria, men även naturligtvis den spanska sångrepertoaren med till exempel Granados och de Falla. Hon var från 1957 gift med sin ständige ackompanjatör, pianisten och kompositören Félix Lavilla. Hon uruppförde ofta hans sånger, men hon blev dessvärre änka 1977. En av deras döttrar, Cecilia Lavilla Berganza, blev sångerska (sopran).

Även om Teresa Berganza alltid stannade inom det lyriska koloraturfacket var den högromantiska repertoaren henne inte främmande. Verdi och Wagner undvek hon givetvis, men en viktig signaturroll för henne var Charlotte i Massenets Werther, liksom samme tonsättares Don Quixotte, där Berganzas Dulcinée naturligtvis var superelegant, gitarrspelande och ytterst sensuell.

Så kom nästa skräll, som blev nästan lika stor som omdaningen av Rossinifacket: Berganza skulle debutera som Carmen. 1977 ägde detta berömda tillfälle rum i Edinburgh då hon med Plácido Domingo som Don José och Claudio Abbado som dirigent gjorde rent hus med tidigare Carmen-klichéer. Äntligen en äkta spansk Carmen som visste vad hon talade om! Resultatet förevigades omgående på Deutsche Grammophon och Berganza upprepade sin rollprestation bland annat på Parisoperan.

Berganza besökte flera gånger Sverige: på Kungliga Operan gästspelade hon som Rosina i Barberaren och Cherubin i Figaros bröllop i början av 70-talet. Senare gav hon också flera romanskonserter och en orkesterkonsert (Berlioz’ Les nuits d’été). Till invigningen av sommar-OS i Barcelona 1992 hade man bullat upp med en oöverträffad line-up av spanska sångare: Montserrat Caballé, Teresa Berganza, José Carreras, Plácido Domingo, Alfredo Kraus och Juan Pons. Efter att hon dragit sig tillbaka, blev Berganza en flitig och uppskattad lärare vid mängder av masterclasses. Till hennes mest berömda elever hör María Bayo och Alicia Nafé.

Vi ger sista ordet till sopranen Hillevi Blylods, som sjöng Grevinnan då Berganza gästspelade i Stockholm som Cherubin 1972: ”När jag sjöng repliken ’Jag visste ej att ni kunde sjunga så vackert’ skrattade publiken hejdlöst – även hon – med följd att hon bisserade arian till publikens jubel.” Och vackert var väl bara förnamnet när man talade om Teresa Berganza.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

27 februari 2024

Stefan Axelsson 1953–2024
Barytonen Stefan Axelsson har avlidit 70 år gammal. Han var bland annat utbildad i solosångsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm med Lilian Gentele som lärare och gjorde sig därefter känd som en enormt mångsidig och flitig baryton på flera olika svenska scener.

Läs mer

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer