In Memoriam

Philippe Boesmans 1936–2022

Philippe Boesmans. Foto: Simon Van Rompay.

Den belgiske tonsättaren Philippe Boesmans har avlidit efter en kort tids sjukdom, 85 år gammal. Han studerade piano vid konservatoriet i Liège på 1950-talet. Från 1957 började han som autodidakt att komponera musik. 1962 blev han producent vid Radio-Télévision Belge de la Communauté Française och det innebar arbete med radioorkestern där. Här kom Boesmans att lära sig mycket om komposition och orkestrering. Han vann Prix Italia 1971 med sin komposition Upon La-Mi.

Mest känd är ändå Philippe Boesmans som operakompositör. Hans första opera var La Passion de Gilles från 1983 med libretto av Pierre Mertens. Tio år senare följde Reigen som bygger på Arthur Schnitzlers pjäs La Ronde. Den franska tidningen Le Monde ansåg att det var den viktigaste operan som hade skrivits på 75 år. Shakespeares En vintersaga blev operan Wintermärchen 1999. Det gjordes en DG-inspelning året därpå med dirigenten Antonio Pappano.

År 2004 uruppfördes Julie efter Strindbergs Fröken Julie med Malena Ernman i titelrollen och med Kerstin Avemo som Kristin på La Monnaie i Bryssel. Boesmans hade specialskrivit sin opera för de båda svenskorna. För både regi och libretto svarade regissören Luc Bondy. Den här iscensättningen spelades också i Paris och vid Festival d´Aix-en-Provence. Jag intervjuade Ernman efter urpremiären och hon sa: ”Det är extremt svår musik att lära sig. Jag arbetade in texten ’kortvis’ för att få in musiken i rösten.” Julie finns utgiven både på cd och på dvd (BelAir).

Jag tog kontakt med Kerstin Avemo för att få en mer utförlig karakteristik om Boesmans och så här säger hon om honom: ”Han var en fantastisk person! Hans musik är särskilt intressant som musikdramatik eftersom han både arbetade med klangmattor för berättelsen och vokala utmaningar och uttryck för sångarna parallellt. I det sångliga gavs stort utrymme för egna tolkningar. På ett ställe i Julie ska Kristin prata i sömnen och jag förklarade att jag gärna ville göra det på något slags låtsasspråk som liknade svenska. Det tyckte han var jättekul. Han var mycket angelägen om att man skulle ges möjlighet att sjunga i det läge man trivdes bäst i. Malenas Ernmans enorma vokala flexibilitet tror jag att han inspirerades mycket av. Jag kom in i projektet när han komponerat den första scenen och jag tyckte att det låg lite lågt.” ’Jamen hur högt ska det vara då?’ sa Philippe Boesmans. ”Ett trestruket e tack”, sa jag. Och det skrev han mycket riktigt.

Fyra år senare följde Yvonne, prinsessa av Burgund, som bygger på den polske dramatikern Witold Gombrowicz´ pjäs med samma namn. Boesmans gjorde en nyorkestrering av Monteverdis Poppeas kröning för kammarorkester 2012. Den versionen uruppfördes på Teatro Real i Madrid med dirigenten Sylvain Cambreling och regi av Krzysztof Warlikowski. Två senare kom Au monde med libretto av dramatikern Joël Pommerat. Samme librettist svarade också för Boesmans senaste opera, Pinocchio (2017), som bygger på Carlo Collodis Pinocchios äventyr.

I december kommer La Monnaie i Bryssel att postumt uruppföra Boesmans sista opera On purge bébé (Pottan), som bygger på den franske farsmakaren Georges Feydeaus pjäs med samma namn från 1910.

Boesmans operor spelas regelbundet. Reigen har nyligen satts upp i både Stuttgart och Paris. Julie senast i Nancy. Han har dessutom komponerat en violinkonsert och hans sångcykel Trakl-Lieder gavs i vintras med orkestern på La Monnaie under ledning av Sylvain Cambreling, som framfört många av tonsättarens verk.

Sören Tranberg

 

 

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer

In Memoriam

2 juli 2023

Kenneth Riegel 1938–2023
Den amerikanske tenoren Kenneth Reigel har avlidit, 85 år gammal. Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggiero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrezej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov.

Läs mer

In Memoriam

20 juni 2023

Gabriele Schnaut 1951–2023
En av våra mest framstående högdramatiska sopraner Gabriele Schnaut har efter en kort tids sjukdom avlidit, 72 år gammal. Hon var född i Mannheim men växte upp i Mainz, där hon redan som barn tog violin- och sånglektioner.

Läs mer

In Memoriam

2 juni 2023

Kaija Saariaho 1952–2023
Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Läs mer

In Memoriam

8 maj 2023

Grace Bumbry 1937–2023
Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen.

Läs mer

In Memoriam

29 mars 2023

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023
Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Läs mer

In Memoriam

21 mars 2023

Virginia Zeani 1925–2023
Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären.

Läs mer

In Memoriam

16 februari 2023

Friedrich Cerha 1926–2023
Den österrikiske tonsättaren, dirigenten och musikpedagogen Friedrich Cerha avled den 14 februari, tre dagar före sin 97-årsdag. Han var född i Wien och var ett musikaliskt underbarn. Han spelade violin redan som sexåring och två år senare komponerade han sina första alster.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2023

Jürgen Flimm 1941–2023
Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi.

Läs mer