In Memoriam

Antonietta Stella (1929–2022) och Ezio Frigerio (1930–2022)

Antionetta Stella i Trubaduren, Metropolitan Opera i New York.

För italienarna har sedan operakonstens födelse alltid två faktorer varit viktigast: den fantastiska sången och den bildsköna dekoren. Text, regi och annat har ansetts underordnat och närmast ointressant. Nu har två stora italienare från varje gebit gått ur tiden: sopranen Antonietta Stella och scenografen Ezio Frigerio. Båda tillhör samma generation och de har gjort oräkneliga produktioner tillsammans på La Scala i Milano – men eftersom de hade världen som sitt arbetsfält så var det inte bara där som Frigerio skapade fantastiska scenrum åt Stella och hennes sångarkolleger.

Spintosopranen Antonietta Stella föddes i Perugia i Umbrien 1929. Efter studier i sin hemstad och i Rom debuterade hon som Leonora i Trubaduren i Spoleto 1950. Knappast någon roll för en blyg debutant, men Stella klarade skivan och gifte sig sedan med sin förste Manrico, tenoren Giuseppe Treppaciani. Sedan gick det fort: inom fem år hade hon debuterat på de flesta större italienska operahusen inklusive La Scala, samt på Covent Garden, Wiener Staatsoper, flera tyska operascener och Lyric Theatre of Chicago. Året därpå, 1956, blev det Metropolitandebut som Aida.

1950- och 60-talen blev hennes stora decennier med i princip alla spintoroller hos Verdi och Puccini, förutom de nämnda också Violetta i La Traviata, Amelia i Maskeradbalen, Elisabeth i Don Carlos, Leonora i Ödets makt, Desdemona i Otello, Mimì i La Bohème, titelrollerna Tosca och i Madama Butterfly samt Maddalena di Coigny i Giordanos Andrea Chénier och Santuzza hos Mascagni. Men hennes solida teknik och förmåga till koloratur gjorde att hon inte tvekade ett ögonblick att spela in Donizettis Linda di Chamonix. En annan viktig prestation av det slaget blev långt senare Spontinis Agnes von Hohenstaufen, som hon spelade in mot Montserrat Caballé under Riccardo Mutis ledning 1970.

Konkurrensen var hård och Stella kallades ibland ”den tredje” vid sidan av Maria Callas och Renata Tebaldi. Stella var dock en mycket mer stabil och pålitlig sångerska än Callas, dessutom elegant och glamorös på scenen samt en fulländad skådespelare. Intensiteten var det aldrig något fel på, och jag som aldrig har varit någon fan av Tebaldi har alltid sett Stella som en friskare och mer rensjungande variant av just Tebaldi: tonsatsen och timbren är nämligen en smula lika. Tack och lov fick Stella sjunga in många kompletta operainspelningar, även om det blev bråk (förstås) inför den La Traviata som Tullio Serafin skulle spela in på EMI 1955. Det blev Callas, men lyckligtvis kom Stellas version ut på skivbolaget Testament något senare.

Deutsche Grammophon spelade under 60-talet in tre Verdioperor med Stella och enbart italienska sångare, La Scalas kör och orkester samt tre olika italienska maestros: Trubaduren under Serafin, Maskeradbalen under Gianandrea Gavazzeni och Don Carlos under Gabriele Santini. Detta är guldgruvor för vänner av italiensk operakonst. Den Trubaduren där hon sjunger mot Carlo Bergonzi, Fiorenza Cossotto och Ettore Bastianini är en referens för hur italiensk musikdramatik ska framföras: mer bett, stilkänsla och dramatik finns knappt på någon annan Trubaduren-inspelning. Those were the days – nu kommer de flesta sångarna inom den italienska operan från USA eller Östeuropa.

En annan viktig inspelning för Stella var Maddalena i Andrea Chénier på EMI, där hon tillsammans med tenoren Franco Corelli skapar en febrig hetsighet som bär ända fram till stupstocken. För Philips spelade hon in såväl Mimì i La Bohème som Tosca, den senare under Serafin. Antonietta Stella gick bort i Rom i februari i år, några veckor före sin 93-årsdag.

Scenografen och kostymdesignern Ezio Frigerio kom redan som tjugofemåring till Piccolo Teatro di Milano 1955, där han genast började samarbeta med den legendariske regissören Giorgio Strehler, Därmed började ett livslångt samarbete med hela världen som arbetsfält. I början blev det några talteaterpjäser, men de tre da Ponte-operorna hos Mozart blev legendariska och den sista Così fan tutte hade premiär kort före Strehlers bortgång 1997. Ett annat av deras viktiga samarbeten var Verdis Simon Boccanegra på La Scala 1971 med Claudio Abbado som dirigent. Den gavs ut på cd och de stora vita seglen signerade Frigerio citeras ofta som bild i alla möjliga sammanhang.

En viktig regissör för Frigerio var också Piero Faggioni, och den Carmen som gavs i Edinburgh signerad dessa båda herrar – även här med Abbado som dirigent – ansågs epokgörande då Teresa Berganza gjorde sin första Carmen som gjorde rent hus med tidigare Carmen-klichéer. I det hade Frigerio en knappast obetydlig del i framgången, då han lät Carmen framträda i en enkel rosa klänning med blomma i håret mot en i övrigt helt grå omgivning. Andra viktiga regissörer han samarbetade med var Liliana Cavani, Werner Herzog och  Jean-Paul Rappeneau. Med den sista gjorde han den Oscarsbelönade filmen Cyrano de Bergerac. I början designade Frigerio både dekorer och kostymer, men på senare tid gjorde allt oftare hans livskamrat Franca Squarciapino kostymdesignen. Som kuriosa kan nämnas att Frigerio även designat dansaren Rudolf Nurejevs gravsten. Ezio Frigerio svarade också för scenografi och kostymdesign till Beppe Menegattis uppsättningen av Don Giovanni 1974.

En betraktare i dag skulle kanske anse Frigerios dekorer och kostymer omoderna och gammaldags, men en scenograf med en så stark rumskänsla är inte helt lätt att uppbringa – hans Così fan tutte på Kleines Festspielhaus i Salzburg 1982 kan tas som exempel. Förlagd till Neapelbukten, där ju handlingen egentligen utspelas, skapade Frigerio ett evighetsperspektiv på den lilla scenen som var häpnadsväckande men som också var en stor skönhetsupplevelse. Visst skapade han inom sin tid och hade viktiga budskap med sina scenografier, men samtidigt anknöt han till en estetisk skönhetskänsla som följt italienarna sedan operans födelse. Ezio Frigerio blev 91 år.

Göran Gademan                    

 

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

27 februari 2024

Stefan Axelsson 1953–2024
Barytonen Stefan Axelsson har avlidit 70 år gammal. Han var bland annat utbildad i solosångsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm med Lilian Gentele som lärare och gjorde sig därefter känd som en enormt mångsidig och flitig baryton på flera olika svenska scener.

Läs mer

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer