Nyheter

Nils-Göran Olves nystartade stiftelse – triss i stipendier …

Staffan Mårtensson från Royal Wind Quintet, Nils-Göran Olve, Ditte Hammar och Hanna Fritzson från Den Andra Operan. Foto: Gunnar Lundberg.

Nils-Göran Olves Stiftelse har nyinstiftat ett stipendium inom opera och klassisk musik. Första gången går det till inte mindre än tre stipendiater: Royal Wind Quintet, Den Andra Operan och Peter Friis Johansson. Stipendierna förvaltas av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister och utdelningen ägde rum den 2 april.

Här följer en närmare presentation av stipendiaterna:

20 000 kronor till Royal Wind Quintet, med musiker ur Kungliga Hovkapellet, för att framföra en kvintett av Johan Gustaf Kjellberg (1846–1904), som för övrigt verkade som klarinettist vid Hovkapellet.

40 000 kronor till den fria operagruppen Den Andra Operan för översättning och publiksamtal inom projektet Caccini Revisited om barocktonsättaren och sångerskan Francesca Caccini (1587–ca 1640).

100 000 kronor till pianisten Peter Friis Johansson för komplettering och rekonstruktion av Pianokonsert nr 1 av Ludvig Norman (1831–1885).

Efter ansökningsförfarande har stipendiaterna utsetts av en sakkunnig jury bestående av soprenen Gunnel Bohman, pianisten Bengt Forsberg samt dirigenten och violinisten Tobias Ringborg.

”Stipendiet ska vara den pusselbit som avgör om ett försummat musikverk framförs och når dagens publik, så att vi inte enbart får höra det välkända.” Det säger instiftaren Nils-Göran Olve som i decennier har varit en drivande kraft inom publikföreningar i Stockholm. Skälen till att repertoar inte framförs är många. ”Jag började fundera på all musik som inte spelas, och vad det beror på. Årets tre projekt ger bra och ganska olika exempel.”

Nästa utdelning är planerad att äga rum i samband med höstsammankomsten för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, som förvaltar Nils-Göran Olves Stiftelse.

Fler Nyheter från OPERA