Nyheter

Göran Gademan har tilldelats kunglig medalj

Göran Gademan. Foto: Emmy Jonsson.

Göran Gademan, dramaturg och casting koordinator på Göteborgsoperan samt docent i teatervetenskap, har tilldelats Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band. ”För framstående insatser inom svensk operakonst”, lyder motiveringen.

 

Göran Gademan disputerade 1996 med avhandlingen Realismen på Operan. Gidlunds förlag har sedan gett ut hans böcker Operabögar (2004), Operahistoria (2015) och Wagner som dramaturg (2021). Gademan är också mångårig medarbetare i Tidskriften OPERA. Han har gjort sig känd för en bredare allmänhet genom flera segrar i Kulturfrågan Kontrapunkt i SVT.

Medaljen skulle ha delats ut den 22 februari i år, men det har fått skjutas på framtiden på grund av coronaläget.

Tidskriften OPERA säger hjärtligt grattis!

Fler Nyheter från OPERA