In Memoriam

Peter Schéle 1945–2022

Peter Schéle. Foto: Jan-Olov Wedin

Peter Schéle, som under närmare 30 år var verksam i Konserthusen i både Stockholm och Göteborg i roller som programredaktör, marknadschef och public affairs, har oväntat ryckts bort. Han var en lysande konferencier och föredragshållare, och sommaren 2013 var han sommarvärd i Sveriges Radio. Själv minns jag ett mycket fint samtal som han höll med förintelseöverlevaren Hédi Fried på Stora scenen i Stockholms Konserthus i samband med en konsert med musik av tonsättare som suttit internerade i koncentrationslägret Theresienstadt.

Peter Schéle var ett socialt geni med en mycket varm personlighet parat med stor omtänksamhet och kryddat med en mycket dråplig humor. Han var både pedant och bohem på en samma gång. Med sitt avväpnade sätt fick han människor som han träffade och intervjuade att öppna sig och berätta om sitt innersta. Han skapade relationer som var få förunnat – det gällde såväl framstående musiker och beslutsfattare. Allt med en kombination av virtuos retorik och stor nyfikenhet inför sina medmänniskor.

Han glömde aldrig en födelse- eller bemärkelsedag. Själv blev jag uppringd och väckt en tidig lördag morgon på en högst ojämn födelsedag. Det var bara att hålla masken, inte kunde man bli arg på Peter. Under åren 2004–11 var han suppleant i Tidskriften OPERAs styrelse. Och för att vara suppleant tog han stor del i styrelsearbetet och han kunde som få komma på lösningar när man kört fast i någon fråga. Under några år sponsrade SJ Tidskriften OPERAs musikalpris och där satt både Peter och jag med i juryn. Och det var alltid lika spännande och givande jurymöten när vi skulle utse årets musikalartist.

Själv glömmer jag aldrig en tågresa mellan Stockholm och Göteborg på väg till en begravning nästkommande dag. Jag sitter i tyst avdelning och dörrarna stängs, plötsligt hör jag Peters omisskännliga röst och konduktören säger: Här får man inte prata”. Ojdå, svarar Peter, som har platsen bredvid mig. ”Sören, vi sätter oss i restaurangvagnen i stället. Och där satt vi och hade enormt roligt under resten av resan. Det finns fler sådana episoder med Peter som jag aldrig kommer att glömma. Likaså var han en fantastisk generös och spirituell middagsvärd, där han alltid lyckades få sina gäster, som inte alltid kände varandra, att trivas.

Efter pensioneringen flyttade Peter tillbaka till Göteborg. Han var ordförande för Göteborgs Symfonikers Vänförening och i den egenskapen intervjuade han bland annat Herbert Blomstedt drygt en vecka före sin bortgång. Peter Schéle blev 76 år.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA