Nyheter

Ellen Jelinek och Jeremy Carpenter – årets Wållgren-stipendiater

Ellen Jelenik. Foto: Dramaten/Sören Vilks. Jeremy Carpenter. Foto: Operan/Carl Thorborg.
Skådespelaren Ellen Jelinek och operasångaren Jeremy Carpenter har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Gunn Wållgrens minnesfonds ändamål är att årligen dela ut stipendier till en skådespelare från Dramaten och en sångare från Kungliga Operan.

Barytonen Jeremy Carpenter är utbildad vid Guildhall School of Music and Drama i London. På Kungliga Operan har han framträtt som Philippe i Rufus Wainwrights opera Prima Donna, Danilo i Glada änkan och nu senast Dr. Pangloss i Bernsteins Candide. Dessförinnan som Marquis de la Force i Poulencs Karmelitsystrarna, titelrollen i Don Giovanni, Chou En-Lai i John Adams Nixon in China, Escamillo i Carmen och Gérard i Andrea Chénier.

Rollen som Protector i George Benjamins Written on Skin har Jeremy Carpenter gjort i Kungliga Operans uppsättning och vid Festival d’Aix-en-Provence samt på Bolsjojteatern i Moskva. Han har också framträtt vid Royal Opera House Covent Garden, Grand Théâtre de Genève, Glyndebourne Festival Opera och Folkoperan (Pärlfiskarna och La traviata) och Malmö Opera (Carmen). Han är ofta anlitad som konsertsångare.

Stipendierna ur Gunn Wållgrens minnesfond utdelas gemensamt av Kungliga Dramatiska Teatern, Kungliga Operan och Kungliga Musikaliska Akademien. 2021 års mottagare av Gunn Wållgren-stipendiet har utsetts av fondens styrelse, i vilken ingår Birgitta Svendén, vd Kungliga Operan, Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare Kungliga Dramatiska Teatern, Ständige sekreteraren Fredrik Wetterqvist, Kungliga Musikaliska Akademien och Stf chef för stiftelser Helena Wallenberg, SEB. Minnesfonden är instiftad av framlidne teaterkritikern Sven Ståhl.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA