Nyheter

Kungliga Operan våren 2022

Löftet. Foto: Henrik Halvarsson/Kungliga Operan.

Vårsäsongens första premiär blir Löftet, ett beställningsverk för Kungliga Operan. Verket är skapat av librettisten Susanne Marko i samarbete med tonsättaren Mats Larsson Gothe och inspirerad av en verklig händelse i  Markos  familjehistoria. Operan handlar om  två människor i ett krigshärjat och traumatiserat Europa efter andra världskrigets slut 1945 och om kärlekens oövervinnerliga kraft. Huvudrollerna kreeras av Hanna Husáhr och Karl-Magnus Fredriksson.

Uppsättningen  regisseras av Stefan Larsson och dirigeras av Kungliga Operans nye musikchef Alan Gilbert. Produktionen är Operans första ”återvinningsopera”, ett pilotprojekt där scenografen Sven Haraldsson och kostymskaparen Nina Sandström använt återvunnet material. Löftet får urpremiär den 27 januari, på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Giacomo Puccinis diptyk Syster Angelica och Gianni Schicchi, med premiär den 19 mars, är berättelser om människor som vi både får lida med och skratta åt.  I Syster Angelica gestaltar Camilla Tilling titelrollens tragiska öde, medan Jeremy Carpenter gör den komiska rollen som Gianni Schicchi. Dirigent är Paolo Carignani, tidigare chefsdirigent vid Frankfurtoperan.

Regissören Wilhelm Carlsson står bakom en lång rad uppmärksammade teater- och operauppsättningar på bland annat på Dramaten, Kungliga Operan, Wermland Opera och Norrlandsoperan. Även denna gång blir det tillsammans med hans konstnärliga team: Marcus Olsson (scenografi och kostym) och Markus Granqvist (ljussättning).

Short Stories III presenterar tre svenska tonsättare som prövar sina operaidéer i det lilla formatet: Min tur nu av Maria  Lithell FlygTaro av Torbjörn Helander och När knoppar brister av Jonas Valfridsson.

Short  Storiesär ett skräddarsytt koncept för att få fram nya svenska operor och samtidigt ge fler tonsättare – och librettister – möjlighet att skriva för operascenen. Short Stories III följer upp succéerna från 2016 och 2020 och för regin står denna gång Helle Rossing  och Martyna Kaiser med Mattias Böhm som dirigent. I samband med urpremiären den 27 maj på Rotundan får vi veta hur morgondagens opera låter.

På operarepertoaren står dessutom tre nypremiärer: Från den 4 februari spelas Ole Anders Tandbergs uppsättning av Figaros bröllop med Christina Nilsson som Grevinnan, Jens Persson som Greven, Ola Eliasson som Figaro och Viveca Holmberg som Susanna. I rollen som Cherubin alternerar Adrian Angelico med Johanna Rudström.

Regissören – och numera operachefen – Michael Cavanaghs uppsättning av Aida spelas från den 22 april. Vid premiären 2018 gjorde Christina Nilsson stor succé som Aida. Hon är tillbaka igen och som motspelare har hon även denna gång bland andra Katarina Dalayman som Amneris och Andrea Carè som Radamès. Produktionen dirigeras av Sian Edwards, som bland annat har varit musikchef vid English National Opera i London. Hon ledde för övrigt uruppförandet av Hans Gefors opera Clara i Paris.

Vårsäsongens sista nypremiär är Puccinis Flickan från Västern i Christof Loys regi. Malin Byström, som vann International Opera Awards 2018,  gör  Minnie och Alan Gilbert dirigerar. De övriga ledande rollerna görs av Aleksandrs Antonenko (Dick Johnson) och Aleksej Bogdanov (Jack Rance). Flickan från Västern spelas från den 4 juni nästa år.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

27 september 2023

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden
Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Berlin-Wilmersdorf och bor nu i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare har varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2014.

Läs mer

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer