In Memoriam

Udo Zimmermann 1943–2021

Den tyske kompositören, dirigenten, musikforskaren och operachefen Udo Zimmermann har avlidit, 78 år, efter en längre tids sjukdom. Zimmermann var född i Dresden och som ung var han medlem av Dresdner Kreuzchor. Han utbildade sig i hemstaden vid Hochschule für Musik Carl Maria von Weber i komposition, men även i sång och dirigering.

År 1970 anställdes Zimmermann som dramaturg vid Sächsische Staatsoper i Dresden. Senare var han också chefsdramaturg. 1978 utsågs han till professor i komposition vid Musikhochschule i Dresden. Som dirigent har han arbetat med flera av Europas främsta orkestrar, som t.ex. Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester i Leipzig och Concertgebouw i Amsterdam. Han gästdirigerade vid operahusen i Bonn, Hamburg, München och Wien.

1986 grundade Zimmermann Dresdner Zentrum für zeitgenössische Musik. Han återvände till sin mest framgångsrika opera Weiße Rose, som fick sin urpremiär 1967 redan under hans studietid. I revideringen återstod bara två roller, syskonparet Hans och Sophie Scholl, som i sin motståndsgrupp Vita rosen ledde motståndet mot naziregimen (operan finns utgiven på Berlin Classics). De greps på universitet i München och avrättades efter en summarisk rättegång. Zimmermann skrev flera operor, som Levins Mühle, sagooperan Der Schuhu und die fliegende Prinzessin och Die wundersame Schusterfrau, som är baserad på en text av Federico García Lorca.

Udo Zimmermann var även en mycket framgångsrik operachef för Oper Leipzig 1990–2001 (utsågs till Årets operahus 1992/93 av tidskriften Opernwelt). Därefter efterträdde han den bortgångne Götz Friedrich som chef för Deutsche Oper i Berlin, en tjänst som han innehade under två år.

Med Udo Zimmermanns bortgång har musikvärlden förlorat en av sina största förkämpar för den samtida musiken.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA