Nyheter

NewOpera CO har urpremiär på verket Kafé på Atalante i Göteborg den 22 september

Foto: Beata Rydén.

Tre personer blir instängda på ett kafé när det plötsligt utlyses utegångsförbud i staden. Ingen vet vad som pågår, men dimmor av rök och marscherande militärer utanför skvallrar om att inget kanske någonsin blir sig likt igen. Detta kafédrama är ett kammarspel med musik och libretto av NewOpera CO:s konstnärlige ledare Niklas Rydén.

Vad händer med oss när faran plötsligt är nära? När katastrofen gläntar på dörren? Kafé tar tematisk utgångspunkt i de relationer som plötsligt kan uppstå mellan människor när det oväntade sker. Den musikdramatiska texten utgår från mellanmänsklig interaktion i dialoger och samtal av ett ganska vardagligt och igenkännbart slag, men i en dramatiskt förhöjd situation där något hotar verkligheten så som karaktärerna känner den.

Kafé är ett verk i fyra akter som hämtar sin musikaliska inspiration från vokal 60-talsjazz, bossanova och kammarmusik till kabaret, ambient och electronica. NewOpera CO firar i höst sitt femtonårsjubileum och har sedan starten 2006 gjort sig känd som ett av Sveriges flitigaste frioperakompani. Kafé blir NewOpera CO:s tionde produktion och spelas i en konsertant version den 22–26 september på scenen Atalante i Göteborg.

Fler Nyheter från OPERA